Zanimivosti

Zloženke s poletno zelenjavo

M. B., Zarja
14. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

Zloženke oziroma musake so samostojna jed, primerna tudi za goste, še posebno okusne so poletne, ko je na voljo veliko sveže zelenjave. Recepti so za štiri.

Dreamstime
Zloženka z bučami.

Z redkvijo in gobami

Potrebujemo 3 velike podolgovate bele redkve, veliko čebulo, pol kg gob, 15 dag naribanega sira, olje in začimbe.

Redkev zrežemo na kolobarje in jih kuhamo v slanem kropu dobrih pet minut. Odcedimo. Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na treh žlicah olja, dodamo zrezane gobe, sol in poper in dušimo toliko časa, da tekočina povre. V namaščen pekač damo pol redkev, čez razpredemo gobe (nekaj žlic prihranimo), prekrijemo z drugo polovico redkev, premažemo z gobami in potresemo s sirom. Spečemo v pečici.

Preberite tudi: Mafini malo drugače. Kliknite TUKAJ!

S papriko

Potrebujemo dober kilogram paprike, veliko čebulo, 50 dag zmletega mesa, 3 jajca, lonček kisle smetane, mleko, moko, olje in začimbe.

Papriko očistimo, damo v vročo pečico, da nekoliko porjavi, in olupimo. Medtem na štirih žlicah olja prepražimo sesekljano čebulo, dodamo meso in dušimo, da se meso zmehča.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

V krožnik damo moko, v njej povaljamo na štiri do šest delov razrezano papriko, nato pa še v treh stepenih jajcih, ki smo jim dodali malo mleka in sol. Tako pripravljeno papriko ocvremo v olju in sproti nalagamo v pekač. Ko je dno pokrito, po papriki razmestimo polovico mesa. Ponovimo še enkrat, na vrhu naj bo paprika. Prelijemo z mešanico preostalega jajca, smetane in decilitra mleka, rahlo osolimo in popramo. Z vilicami nekoliko privzdignemo plasti, da se zloženka lepo prepoji. Pečemo dobre pol ure pri 180 stopinjah.

Z bučami

Potrebujemo dvekilogramsko maslenko, 20 dag tunine iz olja, šopek mlade čebule, 4 jajca, 3 dcl sladke smetane, maslo in začimbe.

Bučo očistimo, razrežemo na centimeter debele rezine, solimo in na maslu ali olju opečemo, da se malo zmehča. Rezine nalagamo v dva prsta debelem sloju v pekač, po vrhu razdelimo tunino in na obročke zrezano čebulo, pokrijemo s slojem buč in prelijemo z mešanico smetane in jajc, ki smo ji dodali ščepec muškatnega oreška in malo soli. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah. Seveda lahko naredimo zloženko tudi s kakšnim drugim nadevom, zelo dobra pa je tudi brez nadeva.

Z jajčevci

Potrebujemo 3 jajčevce, 25 dag mocarele, pol litra gostega paradižnikovega soka, olje, začimbe in 6 žlic parmezana.

Jajčevce olupimo, zrežemo na tanjše kolobarje, solimo, odcedimo in spečemo v teflonski ponvi z malo olja. Rezine razmestimo v pekač, prelijemo s paradižnikovo omako, začinjeno s svežim origanom, timijanom, rožmarinom ali kakšnim drugim zeliščem, ki nam je všeč, nato pa prekrijemo s tanko narezano mocarelo. Ponavljamo, dokler nam vsega ne zmanjka. Po vrhu namažemo s paradižnikovim sokom in potresemo s parmezanom. V pečici pečemo pri 180 stopinjah slabe pol ure.

Zanimivosti

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok

ogljikovi hidrati
Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne