Zanimivosti

Zloženke s poletno zelenjavo

M. B., Zarja
14. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

Zloženke oziroma musake so samostojna jed, primerna tudi za goste, še posebno okusne so poletne, ko je na voljo veliko sveže zelenjave. Recepti so za štiri.

Dreamstime
Zloženka z bučami.

Z redkvijo in gobami

Potrebujemo 3 velike podolgovate bele redkve, veliko čebulo, pol kg gob, 15 dag naribanega sira, olje in začimbe.

Redkev zrežemo na kolobarje in jih kuhamo v slanem kropu dobrih pet minut. Odcedimo. Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na treh žlicah olja, dodamo zrezane gobe, sol in poper in dušimo toliko časa, da tekočina povre. V namaščen pekač damo pol redkev, čez razpredemo gobe (nekaj žlic prihranimo), prekrijemo z drugo polovico redkev, premažemo z gobami in potresemo s sirom. Spečemo v pečici.

Preberite tudi: Mafini malo drugače. Kliknite TUKAJ!

S papriko

Potrebujemo dober kilogram paprike, veliko čebulo, 50 dag zmletega mesa, 3 jajca, lonček kisle smetane, mleko, moko, olje in začimbe.

Papriko očistimo, damo v vročo pečico, da nekoliko porjavi, in olupimo. Medtem na štirih žlicah olja prepražimo sesekljano čebulo, dodamo meso in dušimo, da se meso zmehča.

V krožnik damo moko, v njej povaljamo na štiri do šest delov razrezano papriko, nato pa še v treh stepenih jajcih, ki smo jim dodali malo mleka in sol. Tako pripravljeno papriko ocvremo v olju in sproti nalagamo v pekač. Ko je dno pokrito, po papriki razmestimo polovico mesa. Ponovimo še enkrat, na vrhu naj bo paprika. Prelijemo z mešanico preostalega jajca, smetane in decilitra mleka, rahlo osolimo in popramo. Z vilicami nekoliko privzdignemo plasti, da se zloženka lepo prepoji. Pečemo dobre pol ure pri 180 stopinjah.

Z bučami

Potrebujemo dvekilogramsko maslenko, 20 dag tunine iz olja, šopek mlade čebule, 4 jajca, 3 dcl sladke smetane, maslo in začimbe.

Bučo očistimo, razrežemo na centimeter debele rezine, solimo in na maslu ali olju opečemo, da se malo zmehča. Rezine nalagamo v dva prsta debelem sloju v pekač, po vrhu razdelimo tunino in na obročke zrezano čebulo, pokrijemo s slojem buč in prelijemo z mešanico smetane in jajc, ki smo ji dodali ščepec muškatnega oreška in malo soli. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah. Seveda lahko naredimo zloženko tudi s kakšnim drugim nadevom, zelo dobra pa je tudi brez nadeva.

Z jajčevci

Potrebujemo 3 jajčevce, 25 dag mocarele, pol litra gostega paradižnikovega soka, olje, začimbe in 6 žlic parmezana.

Jajčevce olupimo, zrežemo na tanjše kolobarje, solimo, odcedimo in spečemo v teflonski ponvi z malo olja. Rezine razmestimo v pekač, prelijemo s paradižnikovo omako, začinjeno s svežim origanom, timijanom, rožmarinom ali kakšnim drugim zeliščem, ki nam je všeč, nato pa prekrijemo s tanko narezano mocarelo. Ponavljamo, dokler nam vsega ne zmanjka. Po vrhu namažemo s paradižnikovim sokom in potresemo s parmezanom. V pečici pečemo pri 180 stopinjah slabe pol ure.