Škampov carpaccio na posteljici iz kalčkov in kreme s tartufi
Eden od trojice postavnih opernih pevcev iz nedavno nastale skupine Eroika Aromatika, Miha Zabret, kuha že od zgodnjega otroštva. »Vedno sem rad eksperimentiral v kuhinji, a navadno sem šel pri receptih malo v svojo smer. Mislim, da je bil moj prvi recept masleni piškoti s cedevito. Okus je bil precej grozen,« se v smehu spominja. »Ampak z vajo in mentorji se vsega naučimo. Večino veščin in kuharske filozofije sem pobral pri stari mami in mami, nato pa še pri tastu, ki je mojster priprave morske hrane.«
Preberite tudi: Ohladite se z ledeno borovničevo torto. Kliknite TUKAJ!
Z leti je kuhanje postalo njegova velika strast. »Vse skupaj ima v moji glavi številne vzporednice z glasbo. Tako dobra hrana kot glasba ljudi navdušujeta, navdihujeta in povezujeta. Seveda pa je najlepše, kadar oboje uživaš v dvoje. Z ženo nama veliko veselje predstavlja tudi kuhati za prijatelje in domače.«
Sestavine (predjed za 4 kruhke):
4 surovi in olupljeni škampovi repki
pest kalčkov lucerne ali šopek vodne kreše
0,5 dcl ekstra deviškega olivnega olja
grobo mleta sol
sveže mlet poper
kanček olja s tartufi
50 g svežega mladega sirčka (ali sirnega namaza)
4 rezine sveže popečenega kruha
nekaj kapljic soka in nastrgana lupinica polovice biolimone
Priprava:
Iz oklepa olupite meso škampovih repkov in jih marinirajte v ekstra deviškem olivnem olju z nekaj soli.
V skodelici zmešajte sveži sirček s ščepcem soli in popra, pokapljajte z limonovim sokom in v zmes naribajte zunanjo plast olupka polovice limone. Primešajte tartufovo olje.
V pekaču ali ponvi z nekaj olja opecite rezine kruha. Ko se kruh malo ohladi, na rezine nanesite pripravljeno kremo, potresite s kalčki ali vodno krešo in na vrh položite marinirano surovo škampovo meso. Dober tek!