Zanimivosti

Od predjedi do sladice: povabilo na kosilo z jagodami

M. S.
8. 7. 2018, 12.00
Posodobljeno: 8. 7. 2018, 22.21
Deli članek:

Z njimi lahko pripravimo tudi pravo kosilo ter jih vključimo v slane jedi, kot sta solata in rižota. Vabljeni torej na kosilo z jagodami!

Bveo
Rižota z jagodami

V času, ko na domačem vrtu ne manjka jagod, jih jemo na vse načine - grizljamo kar same, jih dodajamo sadnim solatam, jutranjim zmešančkom, sladoledom in sladicam. Lahko pa so prav tako tudi zanimiva sestavina pri glavni jedi.

Aperitiv: osvežilni koktajl

Sestavine za 2 osebi:

100 g jagod + nekaj sadežev

2 kocki sladkorja

2 brizga bezgovega sirupa

2 brizga zeliščnega likerja campari

200 ml suhe penine

Priprava:

1. Dva kozarca za penino že prej shranimo v hladilniku, da sta res dobro ohlajena. Jagode umijemo, odstranimo zeleni del in ukašimo. Kašo precedimo.

2. Na dno kozarcev položimo po eno kocko sladkorja, prilijemo bezgov sirup, zeliščni liker in jagodno kašo.

3. Do vrha prilijemo penino, premešamo in postrežemo z jagodami. 

Bveo

Predjed: jagodna solata z rukolo in lešniki

Sestavine za 2 osebi:

250 g jagod

3 žličke medu

100 g rukole

2 šalotki

1 ½ žlice limoninega soka

3 žlice olivnega olja

sol, poper

3 žlice lešnikovih jedrc

vodna kreša

Priprava:

1. Jagode umijemo, osušimo, zeleni del odtrgamo, sadeže narežemo na četrtine in jih mariniramo z žličko medu.

2. Rukolo umijemo in odcedimo. Šalotki olupimo, narežemo na rezine in zmešamo z rukolo.

3. Za preliv zmešalo dve žlički medu, limonin sok in olje, dodamo sol in poper.

4. Lešnike na grobo sesekljamo in popražimo v ponvi brez maščobe.

5. Marinirane jagode dodamo rukoli in prelijemo s prelivom. Potresemo z lešniki in krešo.

Revija Maja
Jagodna solata

Glavna jed: jagodna rižota

Sestavine za 2 osebi:

2 šalotki

250 g jagod

½ bio limone

2 žlici olivnega olja

200 g riža za rižoto

30 ml suhega vina rose

125 ml čiste zelenjavne juhe

3 vejice bazilike

1 ½ žlice masla

3 žlice naribanega parmezana

morska sol, beli poper

1 žlička medu

Priprava:

1. Šalotki olupimo in sesekljamo. Jagode umijemo, osušimo, zeleni del odtrgamo, sadeže narežemo na koščke.

2. Limoni nastrgamo lupino.

3. V ponvi, na olju, popražimo šalotko. Dodamo tri četrtine jagod, limonino lupino in riž. Popražimo in zalijemo z vinom. Po žlicah dodajamo juho in ves čas mešamo. Kuhamo od 16 do 18 minut.

4. Baziliko splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Maslo dodamo kuhani rižoti skupaj z dvema žlicama parmezana. Solimo, popramo. Dodamo med.

5. Rižoto razdelimo na krožnike in nanjo odmerimo preostale jagode, parmezan in baziliko.

Preberite tudi: Pečemo na žaru: bučkini zvitki s kozjim sirom. Kliknite TUKAJ!

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog