V času, ko na domačem vrtu ne manjka jagod, jih jemo na vse načine - grizljamo kar same, jih dodajamo sadnim solatam, jutranjim zmešančkom, sladoledom in sladicam. Lahko pa so prav tako tudi zanimiva sestavina pri glavni jedi.
Aperitiv: osvežilni koktajl
Sestavine za 2 osebi:
100 g jagod + nekaj sadežev
2 kocki sladkorja
2 brizga bezgovega sirupa
2 brizga zeliščnega likerja campari
200 ml suhe penine
Priprava:
1. Dva kozarca za penino že prej shranimo v hladilniku, da sta res dobro ohlajena. Jagode umijemo, odstranimo zeleni del in ukašimo. Kašo precedimo.
2. Na dno kozarcev položimo po eno kocko sladkorja, prilijemo bezgov sirup, zeliščni liker in jagodno kašo.
3. Do vrha prilijemo penino, premešamo in postrežemo z jagodami.
Predjed: jagodna solata z rukolo in lešniki
Sestavine za 2 osebi:
250 g jagod
3 žličke medu
100 g rukole
2 šalotki
1 ½ žlice limoninega soka
3 žlice olivnega olja
sol, poper
3 žlice lešnikovih jedrc
vodna kreša
Priprava:
1. Jagode umijemo, osušimo, zeleni del odtrgamo, sadeže narežemo na četrtine in jih mariniramo z žličko medu.
2. Rukolo umijemo in odcedimo. Šalotki olupimo, narežemo na rezine in zmešamo z rukolo.
3. Za preliv zmešalo dve žlički medu, limonin sok in olje, dodamo sol in poper.
4. Lešnike na grobo sesekljamo in popražimo v ponvi brez maščobe.
5. Marinirane jagode dodamo rukoli in prelijemo s prelivom. Potresemo z lešniki in krešo.
Glavna jed: jagodna rižota
Sestavine za 2 osebi:
2 šalotki
250 g jagod
½ bio limone
2 žlici olivnega olja
200 g riža za rižoto
30 ml suhega vina rose
125 ml čiste zelenjavne juhe
3 vejice bazilike
1 ½ žlice masla
3 žlice naribanega parmezana
morska sol, beli poper
1 žlička medu
Priprava:
1. Šalotki olupimo in sesekljamo. Jagode umijemo, osušimo, zeleni del odtrgamo, sadeže narežemo na koščke.
2. Limoni nastrgamo lupino.
3. V ponvi, na olju, popražimo šalotko. Dodamo tri četrtine jagod, limonino lupino in riž. Popražimo in zalijemo z vinom. Po žlicah dodajamo juho in ves čas mešamo. Kuhamo od 16 do 18 minut.
4. Baziliko splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Maslo dodamo kuhani rižoti skupaj z dvema žlicama parmezana. Solimo, popramo. Dodamo med.
5. Rižoto razdelimo na krožnike in nanjo odmerimo preostale jagode, parmezan in baziliko.