Zanimivosti

Od predjedi do sladice: povabilo na kosilo z jagodami

M. S.
8. 7. 2018, 12.00
Posodobljeno: 8. 7. 2018, 22.21
Deli članek:

Z njimi lahko pripravimo tudi pravo kosilo ter jih vključimo v slane jedi, kot sta solata in rižota. Vabljeni torej na kosilo z jagodami!

Bveo
Rižota z jagodami

V času, ko na domačem vrtu ne manjka jagod, jih jemo na vse načine - grizljamo kar same, jih dodajamo sadnim solatam, jutranjim zmešančkom, sladoledom in sladicam. Lahko pa so prav tako tudi zanimiva sestavina pri glavni jedi.

Aperitiv: osvežilni koktajl

Sestavine za 2 osebi:

100 g jagod + nekaj sadežev

2 kocki sladkorja

2 brizga bezgovega sirupa

2 brizga zeliščnega likerja campari

200 ml suhe penine

Priprava:

1. Dva kozarca za penino že prej shranimo v hladilniku, da sta res dobro ohlajena. Jagode umijemo, odstranimo zeleni del in ukašimo. Kašo precedimo.

2. Na dno kozarcev položimo po eno kocko sladkorja, prilijemo bezgov sirup, zeliščni liker in jagodno kašo.

3. Do vrha prilijemo penino, premešamo in postrežemo z jagodami. 

Bveo

Predjed: jagodna solata z rukolo in lešniki

Sestavine za 2 osebi:

250 g jagod

3 žličke medu

100 g rukole

2 šalotki

1 ½ žlice limoninega soka

3 žlice olivnega olja

sol, poper

3 žlice lešnikovih jedrc

vodna kreša

Priprava:

1. Jagode umijemo, osušimo, zeleni del odtrgamo, sadeže narežemo na četrtine in jih mariniramo z žličko medu.

2. Rukolo umijemo in odcedimo. Šalotki olupimo, narežemo na rezine in zmešamo z rukolo.

3. Za preliv zmešalo dve žlički medu, limonin sok in olje, dodamo sol in poper.

4. Lešnike na grobo sesekljamo in popražimo v ponvi brez maščobe.

5. Marinirane jagode dodamo rukoli in prelijemo s prelivom. Potresemo z lešniki in krešo.

Revija Maja
Jagodna solata

Glavna jed: jagodna rižota

Sestavine za 2 osebi:

2 šalotki

250 g jagod

½ bio limone

2 žlici olivnega olja

200 g riža za rižoto

30 ml suhega vina rose

125 ml čiste zelenjavne juhe

3 vejice bazilike

1 ½ žlice masla

3 žlice naribanega parmezana

morska sol, beli poper

1 žlička medu

Priprava:

1. Šalotki olupimo in sesekljamo. Jagode umijemo, osušimo, zeleni del odtrgamo, sadeže narežemo na koščke.

2. Limoni nastrgamo lupino.

3. V ponvi, na olju, popražimo šalotko. Dodamo tri četrtine jagod, limonino lupino in riž. Popražimo in zalijemo z vinom. Po žlicah dodajamo juho in ves čas mešamo. Kuhamo od 16 do 18 minut.

4. Baziliko splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Maslo dodamo kuhani rižoti skupaj z dvema žlicama parmezana. Solimo, popramo. Dodamo med.

5. Rižoto razdelimo na krožnike in nanjo odmerimo preostale jagode, parmezan in baziliko.

Preberite tudi: Pečemo na žaru: bučkini zvitki s kozjim sirom. Kliknite TUKAJ!