Makaroni s sirom veljajo za klasiko ameriških obedov. Da bi bili res odlični, pa je treba ujeti pravo ravnovesje med kremno omako in čvrstimi testeninami. Ključne so seveda kakovostne sestavine, pri katerih ne smemo iskati bližnjic.
Sestavine za 4 osebe:
500 g kratkih makaronov (polžkov)
100 g sveže nastrganega parmezana
200 g sveže nastrganega čedarja
200 g sveže nastrganega ementalca
Za omako:
60 g masla
40 g moke
1 žlica gorčice v prahu
1 žlička dimljene rdeče paprike
1 žlička strtih mešanih poprovih semen
400 ml polnomastnega mleka
200 ml smetane
1 žlica worcestrske omake
Za posip:
50 g drobtin
30 g masla
1 strok česna
Priprava:
1. V ponvici najprej stopimo maslo in dodamo moko. Mešamo z metlico med segrevanjem, da dobimo gladko zmes. Počasi prilijemo mleko, smetano in worcestrsko omako in med stalnim mešanjem segrevamo do vrenja. Dodamo poper, gorčico, papriko v prahu in 10 minut kuhljamo.
2. Medtem pristavimo vodo za makarone. Solimo in jih skuhamo toliko, da so še čvrste na ugriz. Kuhane makarone odcedimo in jih še vroče zmešamo z omako in nastrganimi siri.
3. Makarone zvrnemo v pekač. Za posip segrejemo maslo in na hitro popražimo drobtine. Česen olupimo, pretlačimo in dodamo drobtinam. Zmes porazdelimo po makaronih v pekaču.
4. Pekač položimo v pečico in pečemo 25 minut na 180 stopinjah. Skorjica mora zlato porjaveti.