Zanimivosti

Presenetimo z burgerji!

Petra Rupnik, Novice Svet24
11. 4. 2018, 15.01
Deli članek:

Burgerji nam najbolj zadišijo na piknikih in zabavah, pa vendar so odlični tudi v obliki glavne jedi. Zato danes z njimi presenetimo naše omizje. Predlagamo, da jih postrežete s krompirjem, mi pa vam poleg ponujamo še recept za spomladansko solato s šparglji. In za sladico zanimivo pogačo z marelicami in bogatim marcipanom.

Dreamstime
Puranji burgerji

Puranji burgerji z jajčevci

Osebe: 4
Priprava: 40 minut

Sestavine:
400 g na grobo zmletega puranjega mesa
1 večji jajčevec
1 čebula
2 stroka česna
1 dl olja
1 jajce
2 žlici drobtin
1 ščepec posušene bazilike
1 ščepec soli
1 ščepec popra

Priprava:

1.    Jajčevec narežemo na manj kot centimeter velike kockice, čebulo in česen na drobno sesekljamo. V ponvi na dveh žlicah olja prepražimo čebulo, dodamo kockice jajčevca, solimo in popramo ter naprej pražimo in mešamo, da se jajčevec zmehča.

2.    Mesu primešamo ohlajene kockice jajčevca, sesekljan česen, stepeno jajce, drobtine in baziliko. Zmes dobro pregnetemo in pustimo stati na hladnem 15 minut. Nato iz zmesi oblikujemo manjše hamburgerje in jih v ponvi na olju počasi spečemo.

Dreamstime
Špargljeva solata s feta sirom

Špargljeva solata s sirom feta

Osebe: 4
Priprava: 20 minut

Sestavine:
10 zelenih špargljev
1 večji gomolj koromača
1 šopek redkvic
250 g sira feta
1 ščepec soli in popra
2 ali 3 žlice olivnega olja
2 žlici kisa
pest lešnikov

Priprava:

1.    Šparglje očistimo, po dolgem prerežemo in narežemo na 5 cm dolge koščke. V manjši količini slane vode jih kuhamo približno deset minut, da se zmehčajo, nato jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo.

2.    Koromač in redkvice narežemo na lističe, damo v skledo, dodamo šparglje in na kocke narezan sir. Solimo in popramo, pokapljamo z oljem in kisom ter premešamo. Posujemo z grobo sesekljanimi lešniki.

Dreamstime
Pogača z marelicami in marcipanom

Pogača z marelicami in marcipanom

Oseb: 6
Pečenje: 30 minut

Sestavine:
225 g zamrznjenega listnatega testa
150 g surove marcipanove mase
100 g sladke smetane
2 žlici mandljevega likerja (po želji)
8 marelic
2 žlici na lističe narezanih mandljev

Priprava:

1.    Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo zvaljano testo. Marcipan narežemo na kockice, zmešamo s smetano in

mandljevim likerjem ter zmeljemo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj, ventilatorsko na 180 stopinj.
2.    Testo namažemo z marcipanovo zmesjo, obložimo z narezanimi marelicami in potresemo z mandljevimi lističi. Pekač damo na spodnjo rešetko ogrete pečice in pečemo približno 30 minut, da se testo hrustljavo zapeče.

Preberite tudi: Sveže dišavnice, slastne jedi. Kliknite TUKAJ!