Preprosta krompirjeva juha
Potrebujemo veliko čebulo, 3 velike krompirje, žlico zaseke, žlico olja, peteršiljevo korenino, korenček, paradižnik in začimbe.
Čebulo sesekljamo ter jo na zaseki in olju tako dolgo pražimo, da začne rumeneti. Naribamo krompir, peteršilj in korenček ter še to malo popražimo, nato dodamo še na drobno zrezan paradižnik. Malo pomešamo, začinimo z žličko sladke paprike in zalijemo z litrom mrzle vode. Dodamo majaron, pol žličke začimbnega posipa, žličko gorčice, sol in poper. Kuhamo dvajset minut.
Mlad krompir z mladim zeljem
Potrebujemo 2 glavici mladega zelja, 4 večje mlade krompirje, 8 strokov česna, žlico sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.
Zelje zrežemo na koščke, krompir na kocke, oboje solimo in zalijemo s kropom, da je pokrito. Kuhamo dvajset minut, odcedimo, prilijemo oljčno olje po okusu ter dodamo strt česen in peteršilj. Premešamo, pustimo pet minut stati in ponudimo z dušeno ribo.
Rezanci z grahom
Potrebujemo 35 dag širokih rezancev, srednje veliko čebulo, 40 dag zamrznjenega graha, žlico moke, pet žlic kisle smetane, olje in začimbe.
Rezance skuhamo na zob, medtem pa pripravimo omako: čebulo na drobno sesekljamo in prepražimo na dveh žlicah olja, da postekleni. Dodamo grah, žličko začimbnega posipa, pol žličke kopra in toliko vode, da je jed pokrita. Kuhamo dobrih dvajset minut, dosolimo, če je treba, ter zgostimo z mešanico smetane in moke. Dodamo testenine in nekaj minut pogrevamo.
Sončna rižota
Potrebujemo 30 dag dolgozrnatega riža, 30 dag oranžne buče, 2 korenčka, majhno konzervo koruze, 3 žlice masla in začimbe.
Riž prepražimo na žlici masla, da postekleni, nato dodamo na kocke zrezano bučo in korenček, jušno kocko in pol litra vode. Solimo, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju deset minut, potem dodamo še koruzo in dolijemo vode, če je treba. Kuhamo še deset minut, primešamo preostali dve žlici masla, pokrijemo in pustimo stati pet minut. Ponudimo s parmezanom.
Orehovi zvitki
Potrebujemo 12 velikih listov kislega zelja, večjo čebulo, 25 dag orehov, 20 dag riža, olje, začimbe in liter goveje juhe.
Liste damo na desko, razpolovimo ob glavni žili, izrežemo trde dele in prerežemo še enkrat, da dobimo iz vsakega lista štiri dele. Čebulo zmeljemo skupaj z orehi, dodamo riž, solimo, popramo, primešamo malo gorčice in dobro pregnetemo. Oblikujemo majhne svaljke in jih zavijemo v zelnate liste ter zlagamo v široko posodo. Prelijemo z juho in pokrito dušimo dobro uro.