Kadar se lakota oglasi tam vmes, med glavnimi obroki, navadno iščemo bližnjice, da jo utišamo. Ni lažjega kot s poličke vzeti pašteto, jo odpreti, namazati na kruh in ga v trenutku zmazati. A če zagovarjamo zdrave prehranske izbire, to ni dobra poteza. Okusen namaz, ki ne vsebuje dodatkov, barvil in je celo brez mesa, si lahko namreč res hitro pripravimo sami. In ga pojemo na kruhu brez slabe vesti!
Namaz s čičerko (humus)
Potrebujemo:
200 gramov vložene čičerke (iz konzerve)
nekaj žlic čiste zelenjavne juhe
40 gramov tahinija (sezamove paste)
3 žlice olivnega olja
2 žlici limonovega soka
1 žličko mlete kumine
1 žličko pekoče mlete paprike
sol
Priprava:
Čičerko splaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo.
Stresemo jo v mešalnik in dodamo tahini, olivno olje in limonov sok. Do gladkega ukašimo. Po potrebi in v skladu z želeno gostoto prilijemo juho.
Začinimo s kumino, papriko in solimo. Še enkrat premešamo in ponudimo.
Namaz s papriko
Potrebujemo:
100 gramov korenja
1 rdečo papriko
1 čebulo
1 strok česna
70 gramov masla
1 žličko sesekljanega koprca
1 žlico sesekljanega peteršilja
2 žlici mletih lešnikov
timijan
sol
Priprava:
Korenje ostrgamo, papriki odstranimo semena, čebulo in česen olupimo in vse na drobno sesekljamo.
Zelenjavo popražimo na maslu, posodo pokrijemo in še petnajst minut dušimo.
V ohlajeno maso vmešamo zelišča in lešnike ter maso ukašimo z električnim mešalnikom. Solimo.
Ideja: Maslo lahko nadomestimo z olivnim oljem ali kokosovo maščobo.
Namaz z rdečo peso
Potrebujemo:
250 gramov rdeče pese
75 gramov sončničnih semen
1 žlico kisa
2–3 žlice limonovega soka
1 žlico hrena
50 gramov masla
sol
Priprava:
Rdečo peso skuhamo, olupimo in hladno narežemo na srednje velike koščke. Sončnična semena drobno sesekljamo.
Peso in semena stresemo v električni mešalnik in dobro ukašimo. Med mešanjem dodamo preostale sestavine. Namaz postrežemo dobro ohlajen, na popečenem kruhu, s krešo.
Avokadov namaz
Potrebujemo:
2 avokada
½ limone
2 žlici pinjol
sol
poper
grobo morsko sol
2 vejici peteršilja
Priprava:
Avokada razpolovimo in jima odstranimo koščici ter sadeža olupimo. Meso narežemo na koščke.
Limoni iztisnemo sok, ga dodamo avokadu, vmešamo še pinjole ter ukašimo v električnem mešalniku. Solimo, popramo.
Namažemo na rezine kruha, potresemo z grobo mleto morsko soljo in lističi peteršilja.
Namaz s cvetačo in čičerko
Potrebujemo:
200 gramov cvetače
200 gramov sladkega krompirja
400 gramov vložene čičerke
2 žlici tahinija (sezamove paste)
1 limono
1 strok česna
½ šopka koriandra
½ šopka peteršilja
olivno olje
sol
poper
1 žličko mlete rdeče paprike
½ žličke mlete kumine
1 žličko mletega koriandra
Priprava:
Gomolj sladkega krompirja umijemo, osušimo in z vilicami nekajkrat prebodemo. Skupaj z očiščeno cvetačo krompir položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo v pečici 15–20 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Počakamo, da se krompir ohladi, potem pa postrgamo sredico iz olupka. Olupek zavržemo.
Čičerko splaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo. Skupaj s tahinijem, česnom, osmukanim peteršiljem in koriandrom stresemo v električni mešalnik. Zmeljemo in dodamo še štiri žlice olivnega olja, sladki krompir in cvetačo. Začinimo s soljo in poprom, papriko v prahu in kumino.
Vmešamo še limonov sok in postrežemo z opečenim kruhom.