Jajčka v kozarcu
Sestavine za 6 oseb:
1 šopek krebuljice
1 por
200 g kisle smetane
1 žlička gorčice
sol, poper
2 brizga limoninega soka
6 bio jajc
2 šopka kreše
1 pest portulaka
50 g kaviarja
Priprava:
1. Krebuljico splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in na grobo sesekljamo. Por očistimo in narežemo na obročke. S krebuljico, kislo smetano in gorčico ga ukašimo. Solimo, popramo, dodamo limonin sok in kremo naložimo v šest steklenih kozarcev.
2. Jajca kuhamo od 6 do 7 minut. Splaknemo z mrzlo vodo, olupimo in v vsak kozarec položimo po eno jajce.
3. Krešo narežemo s škarjami in skupaj s portulakom obložimo jajca. Na vsakega odmerimo še žličko kaviarja in takoj postrežemo z opečencem.
Poznate krebuljico?
Krebuljica je sorodnica peteršilja in se od njega loči po manjših in svetlejših listih. Okus je sladkast in že rahlo spominja na janež. Uporablja se kot začimba za jedi blagega okusa. Z njo potresemo sendviče, jajčne jedi, juhe, ribe in kuhan krompir, dodamo jo omakam. V jedi jo vmešamo ob koncu kuhanja.
Poznate portulak?
Portulak ali navadni tolščak je po krivici spregledan, zdravilen plevel. Ima zelene hrustljave listke s svežim, rahlo slanim in kislim okusom. Nekateri ga primerjajo z vodno krešo ali špinačo. Jemo ga svežega v solatah ali pa kuhanega v zelenjavnih juhah. Vmešamo ga lahko v omlete, odličen je tudi paniran.