Nam tuji merski izrazi izvirajo iz angloameriškega merskega sistema, ki sega v srednji vek. Danes ga ponekod v svetu še vedno uporabljajo, zlasti tam, kjer so bili pod vplivom britanskega imperija. Tako za dolžino uporabljajo jarde in milje, za temperaturo Fahrenheite, za količine pa skodelice, unče in funte. V receptih boste največkrat srečali naslednje:
Cups (c.)
Pri izrazu cup, skodelica, se takoj zakomplicira. Kajti skodelica moke ni enako kot skodelica sladkorja ali tekočine.
Skodelica navadnega sladkorja oziroma masla ustreza 225 g. Pol skodelice je nadalje 115 g, četrt skodelice pa približno 55 g.
Skodelica moke ali sladkorja v prahu pomeni 120 g, pol skodelice 60 g in tako naprej. Če v skodelicah merimo tekočino, pa cup pomeni približno 240 ml.
Degrees Fahrenheit (F)
Pri jedeh iz pečice nas v ameriških receptih največkrat zmotijo Fahrenheiti. Formula za pretvorbo se glasi: od številke v stopinjah F odštejemo 32, nato pa dobljeni znesek pomnožimo z 0,555. Primer: če naj bi se pecivo peklo pri 400 stopinjah F, bi to v stopinjah C pomenilo: 400 – 32 = 368 x 0,5555 = 204. Pečico bi morali torej naravnati na 200 stopinj Celzija.
Fluid ounces (fl. oz)
Tekoča unča ustreza približno 30 ml. 10 tekočih unč je torej 0,3 l.
Gallon (gal.)
Galon je okvirno 3,8 l.
Ounces (oz.)
Ameriška unča pomeni 28 g, 3 unče pa 3 x 28 g = 84 g.
Pint (pt.)
Ameriški pint ni enak britanskemu pintu, zato bodite previdni. V ZDA ustreza pint 0,47 l, medtem ko je angleški pint 0,568 l.
Pounds (lb.)
Ameriški funt nanese natanko 450 g.
Quart (qt.)
Kvart je slab liter oziroma natanko 0,95 l.
Stick
Stick oziroma kos/rezina je mera, ki se pogosto uporablja v povezavi z maslom. Stick je 125 g.
Tablespoon (tbsp.)
Izraz tablespoon je enak naši jušni žlici. Pri tekočinah pomeni 15 ml, pri suhih sestavinah (sladkor, sol) pa poravnano žlico.
Teaspoon (tsp.)
Teaspoon je čajna žlička. Čajna žlička tekočine je 5 ml.