Jota à la Omar
»Kuham skoraj vsak dan, ker rad nadzorujem svojo prehrano. To se mi zdi zelo pomembno,« pravi pevec Omar Naber, ki ima rad jedi na žlico, ker so lahko prebavljive, razmeroma zdrave in preproste za pripravo. »V tovrstnih jedeh prevladuje zelenjava, pripravi pa se jih lahko večjo količino in tudi za kak dan vnaprej, sploh pri joti, ki je prihodnji dan načelno še boljša.«
Sestavine:
200 gramov vratovine ali ena kranjska klobasa
1 čebula
300 gramov mladega krompirja
1 kilogram kislega zelja
1–2 decilitra belega vina
rjavi fižol v pločevinki
zelenjavna kocka
Priprava:
Najprej vrzite v ponev vratovino, narezano na kockice, ali kranjsko klobaso, narezano na kolobarje. Pražite približno pet minut. Medtem na tanko narežite eno veliko ali dve mali čebuli (samo vzdolž, ne na drobno). Spet pražite, tokrat približno deset minut. Dodajte mladi krompir, narezan na kocke, in vse skupaj spet pražite deset minut. Nato dodajte kislo zelje. Vse skupaj posolite, dvakrat premešajte in pražite naslednjih deset minut, nato zalijte z belim vinom. Na koncu dodajte malo pločevinko delno pretlačenega rjavega fižola in zelenjavno kocko. Premešajte, pustite stati še dvajset minut in jota je pripravljena.