Zanimivosti

Piškoti v zadnjem hipu

K.K.
14. 1. 2018, 11.01
Deli članek:

Vam je zmanjkalo časa, da bi spekli torto ali kolač? Nič hudega, piškote lahko naredite tudi v zadnjem hipu. So preprosti, a okusni, in bodo kot nalašč za posladek.

Shutterstock

Brezglutenski piškoti z banano (priprava: 5 minut, pečenje: 10 minut)

Sestavine za 16 piškotov: 2 veliki, zreli banani * 2 skodelici ovsenih kosmičev * po želji pa tudi: vaniljev izvleček, posušene brusnice, rozine, orehova jedrca ali mandlji, kokosovi kosmiči, na drobno sesekljana temna čokolada …

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Ovsene kosmiče zmeljemo v sekljalniku, da so kot moka (lahko tudi bolj na grobo). V veliki skledi zmešamo dobro pretlačeni banani in zmlete kosmiče, da dobimo gladko zmes. Dodamo malo vaniljevega izvlečka in pol skodelice izbranih dodatnih sestavin, na primer sesekljane temne čokolade (ali orehovih jedrc, mandljevih lističev, posušenih brusnic, kokosovih kosmičev …). Pekač prekrijemo s papirjem za peko, papir rahlo namastimo. Z žlico polagamo na papir kupčke zmesi, vsak kupček nekoliko sploščimo z lopatko. Pazimo, da je med kupčki dovolj razmika. Pekač damo v pečico in pečemo piškote od 9 do 12 minut. Piškote ohladimo na rešetki. V zaprti škatli se obdržijo nekaj dni.

Nasvet: Oves sam po sebi ne vsebuje glutena, ki lahko nekaterim povzroča alergije. Če pa pride oves pri žetvi, predelavi ali pakiranju v stik z zrni drugih žit, ki vsebujejo gluten, se lahko zgodi, da deluje alergeno. Ovsene kosmiče za brezglutensko dieto zato kupimo v trgovini z zdravo hrano, kjer je poreklo izdelka zagotovljeno.

Revija Zarja

Presne datljeve kroglice (priprava: 75 minut)

Sestavine za 30 kroglic: 1 bio pomaranča * 40 g ajdove kaše * 100 g izkoščičenih posušenih datljev * 100 g nesoljenih arašidov * za noževo konico mletega cimeta.

Priprava: Pomarančo umijemo, do suhega obrišemo in ostrgamo, da dobimo 1 žličko lupinice. V sekljalniku na drobno zmeljemo ajdovo kašo. Izkoščičene datlje na grobo sesekljamo. V sekljalnik damo zmleto ajdovo kašo, sesekljane datlje, naribano pomarančno lupinico, cimet in arašide. Zmeljemo v sekljalniku, da dobimo pasto. Iz nje oblikujemo približno 30 kroglic. Lahko jih pustimo v tej obliki, lahko pa jih med dvema kosoma papirja za peko na tanko razvaljamo, da dobimo kroge s premerom od 8 do 9 cm. Vsak krog z lopatko previdno ločimo od papirja in zvijemo v rolico.

Revija Zarja

Čokoladna salama (priprava 20 minut, kuhanje preliva: 5 min)

Sestavine za 20 rezin: 250 g maslenih piškotov (lahko tudi različnih ostankov piškotov) * 250 g oreščkov (ena vrsta ali mešanica različnih oreščkov, tudi mešanica oreščkov in suhega sadja) * 300 g čokolade (mlečne ali jedilne ali mešanica obeh) * 100 g masla * 140 g tekočega medu ali javorovega sirupa.

Priprava: Ozek škatlast model, dolg 20 cm, obložimo s papirjem za peko, papir rahlo namastimo. Na grobo sesekljamo piškote, oreščke in suho sadje (datlji, fige, rozine, posušene brusnice, marelice …). Vse damo v skledo in dobro pomešamo. Pustimo počakati. V kozico damo koščke masla, sesekljano čokolado in sirup ali med. Kozico postavimo nad večjo kozico, v kateri počasi vre voda. Vsebino manjše kozice počasi segrevamo in nekajkrat premešamo, da je vsebina gladka in sijoča. Preliv zlijemo na sestavine v skledi in premešamo. Iz sklede preložimo zmes v pripravljen model. Rahlo potlačimo, a ni treba, da bi bila površina popolnoma gladka. Model postavimo za 15 minut v zamrzovalnik, nato pa še za najmanj 45 minut v hladilnik.  Nato salamo razrežemo na rezine.

Preberite tudi: Mančini piškoti - kreacije mlade mojstrice peke. Kliknite TUKAJ!