Zelenjavna ponev z zeliščnimi cmoki
Sestavine za 4 osebe:
1 žlica olivnega olja
2 pora
2 stroka česna
2 pastinaka
4 korenčki
2 vejici svežega rožmarina
75 g mešanice treh žit (pira, ječmen, riž)
400 g vloženih paradižnikov v koščkih
400 ml čiste zelenjavne juhe
2 žlici rdečega pesta (iz vloženih sušenih paradižnikov)
Za cmoke:
100 g moke
1,5 žličke pecilnega praška
50 g zamrznjenega masla
2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Por očistimo in narežemo na obročke, česen olupimo in sesekljamo, pastinak in korenje ostrgamo in oboje narežemo na koščke.
2. V nepregorni posodi (primerni tudi za v pečico) segrejemo olje in na njem 2 minuti pražimo por in česen. Dodamo pastinak, korenje in rožmarin in pražimo še 3 minute.
3. Vmešamo mešanico treh žit, koščke paradižnika, pesto, zalijemo z juho in vremo 15 minut.
4. Medtem zmešamo moko s pecilnim praškom, naribamo kos zamrznjenega masla, dodamo peteršilj, sol, štiri ali pet žlic hladne vode in zgnetemo v mehko testo. S pomokanimi rokami oblikujemo osem cmokov in jih položimo v posodo, na zelenjavo.
5. Posodo pokrijemo in damo v pečico za 20 do 25 minut.
Majin nasvet
Če nimamo svežega rožmarina, ga zamenjamo z žličko posušenega.