Čokoladne tortice s pečenimi jabolki (380 kalorij, 60 minut)
Sestavine za 8 tortic:
125 g masla
100 g temne čokolade (70 % kakava)
2 jajci
100 g sladkorja
30 g moke
1 žlička pecilnega praška
2 bio jabolki
75 g mandljev
30 g rozin
50 ml ruma
125 ml jabolčnega soka
1 vaniljin strok
1 žlička cimeta
10 g škroba
150 ml smetane
1 zavoj vaniljinega sladkorja
1 zavoj trdilca za smetano
100 g kisle smetane
1 žlica cimeta
3 žlice sladkorja
Priprava:
1. Že dan pred peko rozine namočimo v rumu.
2. Za testo položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, osem kovinskih modelov (premer 6 cm). Čokolado nalomimo na koščke in jo z maslom (75 g) stopimo nad parno kopeljo. Jajca kremasto stepemo s 50 g sladkorja. Najprej jim dodamo stopljeno čokolado, potem pa še moko s pecilnim praškom.
3. Testo vlijemo v modele (sega naj 1,5 cm visoko) in pečemo v pečici 15 minut na 180 stopinjah.
4. Medtem jabolki umijemo, narežemo na koščke in skupaj s sesekljanimi mandlji popražimo na 50 g masla. Potresemo s sladkorjem (50 g) in karameliziramo. Vmešamo rozine. Jabolčni sok zmešamo s sredico vaniljinega stroka, cimetom in škrobom ter tako dolgo kuhljamo, da dobimo gosto, pudingu podobno zmes. Dodamo jabolčno zmes in porazdelimo v modele. Za eno uro jih postavimo na hladno. Potem z nožem biskvit previdno ločimo od modelov.
5. Smetano stepemo s trdilcem in vaniljinim sladkorjem, vmešamo še kislo smetano. S kremo napolnimo dresirno vrečko in nabrizgamo na tortice. Potresemo s sladkorjem, ki smo mu dodali cimet.