Zanimivosti

Torta, ki se ji ne boste mogli upreti!

M. O. Ž.
5. 1. 2018, 16.01
Deli članek:

Sladek začetek novega leta: Marcipanova torta s pomarančami.

Revija Maja

Marcipanova torta s pomarančami (75 minut, 444 kalorij)

Sestavine za pekač premera 26 cm:
4 jajca
1 ščepec soli
250 g sladkorja
125 g moke
1 žlica kakava v prahu
1 žlička pecilnega praška
100 g sesekljanih orehov
6-7 bio pomaranč
150 ml pomarančnega soka
1 vaniljin sladkor
40 g škroba
9 lističev želatine
100 g marcipana
250 ml mleka (3,5 %)
250 ml sladke smetane
80 g temne čokolade
1 žlica olja

Priprava:

1. Pekač namastimo in dno obložimo s papirjem za peko. Za biskvit ločimo rumenjake od beljakov in slednje skupaj s soljo in 75 g sladkorja stepemo v čvrst sneg. Rumenjake s štirimi žlicami vode in 75 g sladkorja 5 minut kremasto stepamo.

2. Moko zmešamo s kakavom in pecilnim praškom, presejemo in izmenično s snegom dodajamo rumenjakom. Nazadnje dodamo 60 g orehov.

3. Testo vlijemo v pekač in pečemo 40 minut na 160 stopinjah. Pečen biskvit vzamemo iz pekača, in ko se ohladi, ga po dolgem razpolovimo.

4. Za nadev nastrgamo lupino ene pomaranče, druge olupimo in ločimo na krhlje. Prihranimo 16 krhljev brez kože. Iz drugih krhljev iztisnemo sok in ga zmešamo s 150 ml pomarančnega soka. Odmerimo 300 ml soka in ga zavremo s 50 g sladkorja in vaniljinim sladkorjem.

5. V mrzli vodi namočimo tri lističe želatine. Škrob zmešamo s petimi žlicami mrzle vode, dodamo pomarančnemu soku in kuhljamo minuto. Odstavimo z ognja, vmešamo želatino in dodamo pomarančni »ragu«. Počakamo, da se ohladi.

6. Biskvit vrnemo v pekač s snemljivim robom, na biskvit porazdelimo pomarančne fileje, pokrijemo z drugim biskvitom in postavimo na hladno.

7. Za kremo namočimo v mrzli vodi šest lističev želatine. Marcipan narežemo na koščke in zavremo z mlekom in 50 g sladkorja. Ukašimo s paličnim mešalnikom. Želatino ožamemo in dodamo marcipanovemu mleku. Smetano stepemo. Marcipanovo mleko stepemo nad ledeno kopeljo. Ko se začne strjevati, vmešamo smetano in pomarančno lupino. Porazdelimo po biskvitu in za dve uri postavimo na hladno.

8. Čokoladi dodamo olje in stopimo nad parno kopeljo. Na debelo jo namažemo na papir za peko, potresemo z 20 g sesekljanih orehov in zvijemo kot cigaro. Postavimo v hladilnik. Odvaljamo in čokolado narežemo na daljše kose.

9. Torto vzamemo iz pekača in jo okrasimo s pomarančnimi fileji in čokoladnimi zvitki. Potresemo s preostalimi orehi.

Preberite tudi: Sladko-kisla skušnjava: Pečene kutine. Kliknite TUKAJ!