Preprost segedin golaž (osebe: 6, priprava: 40 minut)
Sestavine:
3 velike čebule
štiri mesnata rebra
1 kg kislega zelja
olje
sol, poper
2 žlički sladke paprike
dve žlici paradižnikove mezge
1 žlička gorčice
2 žlički suhega majarona
6 dl vode
Priprava:
1. Čebulo sesekljamo in na malo olja pražimo tako dolgo, da postekleni, nato dodamo razrezana rebra in dušimo tako dolgo, da se z vseh strani opečejo.
2. Dodamo dve žlički sladke paprike, dve žlici paradižnikove mezge, žlico gorčice, dve žlički suhega majarona, sol in poper. Prilijemo 6 dl vode in na rahlem ognju kuhamo tako dolgo, da se meso zmehča.
3. Medtem posebej skuhamo zelje, če je zelo kislo, ga prej oplaknemo. Ko je omaka kuhana, vzamemo rebra ven, meso zrežemo na koščke in ga skupaj z odcejenim zeljem vrnemo v posodo. Vremo še pet minut in ponudimo s krompirjem z maslom.
Namig: segedinski golaž je z mesom s kostmi precej okusnejši kot z mesom iz stegna.
Krompir z maslom in peteršiljem (osebe: 6, kuhanje: 30 min)
• 1 kg krompirja
• 60 g masla
• sol
• 3 vejice peteršilja
Priprava:
1. Krompir očistimo in olupimo; večje gomolje zrežemo na četrtine. Stresemo ga v lonec in prilijemo toliko hladne vode, da ga prekrije, pristavimo, posolimo in zavremo. Krompir kuhamo od 20 do 30 minut, da se zmehča, a ostane cel.
2. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.
3. Kuhan krompir odcedimo in pokrijemo za 3–4 minute.
4. V kozici pristavimo in stopimo maslo.
5. Krompir prelijemo z maslom in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Dišeči kolački z rozinami (osebe: 6, priprava: 15 min)
Sestavine:
250 g moknatega krompirja
150 g moke
1 zvrhana žlička pecilnega praška
1 žlička muškatnega oreščka
50 g drobnih rozin
1 večje jajce
0,5 dl goste sladke smetane
1 žlica rjavega trsnega sladkorja
Priprava:
1. Olupljen in na kocke narezan krompir skuhamo v vreli vodi. Ko je kuhan, ga dobro odcedimo in pretlačimo, nato primešamo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom in muškatnim oreščkom. Med mešanjem dodamo še rozine, jajce in smetano ter s kuhalnico stepamo ali miksamo toliko časa, da dobimo gladko zmes.
2. Pečico ogrejemo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Iz testa oblikujemo 8 hlebčkov in jih zložimo na pekač, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut. Zlato zapečene kolačke potresemo z rjavim sladkorjem in jih z maslom postrežemo ob čaju.
Nasvet dneva: Kuhati ali peči krompir?
Čeprav se zdi, da o krompirju vemo že vse, vas bo kakšna stvar morda vseeno presenetila. Na primer podatek, da je pri kuhanju prodiranje toplote v sredino gomolja dvakrat hitrejše kot pri pečenju, kar si velja zapomniti, ko se odločamo za kosilo, časa pa nimamo veliko. Pri kuhanem krompirju pa še tale nasvet – okusnejši bo kuhani mladi krompir.