Ribe nas v mislih resda popeljejo na morje in povezujemo jih s toplim poletjem, a še kako teknejo tudi v hladnih dneh, če jih pripravimo ocvrte v pivskem testu, z ingverjem, v lazanji ali s koščki dimljene slanine.
Ocvrti rdeči hlastač
Sestavine za 4 osebe:
4 fileji rdečega hlastača (po 200 g)
2 jajci
150 g moke
30 g škroba
180 ml svetlega piva
sol, poper
1 žlica stopljenega masla
1 l rastlinskega olja za cvrtje
limonin sok
Za solato:
1 kg krompirja
sol, poper
1 čebula
200 ml vroče juhe
2 žlički gorčice
4 žlice belega vinskega kisa
6 žlic olja
½ kumare
5 vejic peteršilja
Priprava:
1. Za solato krompir skuhamo in ga še vročega olupimo. Narežemo ga na rezine.
2. Za pivsko testo, v katerega bomo pomočili kose rib, ločimo rumenjaka od beljakov. Moko in škrob presejemo v skledo in skupaj z rumenjakoma, pivom in pol žličke soli zmešamo v gladko testo. Na koncu prilijemo segreto maslo, premešamo in pol ure pustimo počivati.
3. Za solatni preliv čebulo olupimo in sesekljamo ter jo stresemo v vročo juho. Dodamo še gorčico, sol, poper, kis in olje.
4. S prelivom prelijemo še topel krompir. Dodamo kumare, ki smo jih olupili in narezali na rezine, ter vse dobro premešamo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.
5. Olje segrejemo na 160 stopinj. Fileje rib splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Začinimo jih s soljo, poprom in limoninim sokom.
6. Beljaka stepemo v sneg s ščepcem soli in sneg dodamo testu. Skozi testo povlečemo fileje in jih ocvremo.
7. Ocvrte ribe odložimo na papirnato kuhinjsko brisačo in jih postrežemo s krompirjevo solato.
Polenovka na zelenjavi z ingverjem
Sestavine za 2 osebi:
2 zamrznjena fileja polenovke
250 g korenja
1 šopek mlade čebule
1 koničasta rdeča paprika
20 g svežega ingverja
sol, poper
1/2 limete
3 žlice olja
100 ml zelenjavne juhe
peteršilj
Priprava:
1. Korenje ostrgamo in ga z lupilnikom za krompir narežemo na dolge oblance. Mladi čebuli odrežemo zeleni del, papriki odstranimo semena in jo narežemo na trakove. Ingver olupimo in sesekljamo.
2. Ribje fileje solimo, popramo in pokapljamo z limetinim sokom. Pečemo jih od 4 do 5 minut na dveh žlicah olja. Dodamo še malce limetinega soka.
3. Pečene ribe vzamemo iz ponve, dodamo preostalo olje in popečemo papriko, korenje in ingver. Nazadnje dodamo narezano čebulo in solimo. Zalijemo z juho in 5 minut kuhljamo v zaprti posodi.
4. Pečene ribe ponudimo z zelenjavo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
O črnem korenu
Črni koren je zimska vrsta zelenjave, katere užitni plod zraste pod zemljo. V trgovinah ga običajno ne boste našli, lahko pa poskusite srečo na tržnici. Kot del ponudbe svojih eko vrtnin ga ponuja tudi Zeleni zabojček, po ceni 5,40 EUR za kilogram.
Morski list s slanino
Sestavine za 4 osebe:
4 morski listi s kožo (po 300 g)
1 bio limona
6 žlic moke
sol, beli poper
150 g dimljene slanine (panceta)
4 žlice masla
peteršilj
Priprava:
1. Limono dobro umijemo, osušimo in razpolovimo. Fileje splaknemo pod mrzlo vodo in jih osušimo s papirjem. Na hrbtni strani (temna koža) trikrat zarežemo in pokapljamo z limoninim sokom.
2. Fileje solimo in popramo in jih na obeh straneh pomočimo v moko.
3. Slanino narežemo na kocke in jih v ponvi popražimo. Slanino stresemo iz ponve, na preostali maščobi pa popečemo fileje rib - najprej 4 minute na temni in potem 3 minute na svetli strani.
4. Na maslu v ponvi na hitro pregrejemo slanino. Preostalo limono narežemo na rezine. Ribe damo na krožnik, jih prelijemo z maslom in potresemo s slanino. Ponudimo z rezinami limone in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Lazanja z lososom
Sestavine za 4 do 6 oseb:
2 limoni
500 g črnega korena
50 g masla
750 ml mleka
250 ml zelenjavne juhe
sol, poper
muškatni orešček
3 do 4 vejice koprca
350 g svežega lososa (brez kože)
6 do 9 listov za lazanjo
50 g sira za gratiniranje
maščoba za pekač
Priprava:
1. Sok ene limone stisnemo v posodo in prilijemo vodo. Črni koren operemo, odrežemo konca, ostrgamo (s strgalnikom za krompir ali šparglje) in takoj položimo v limonino vodo. V večjem loncu zavremo vodo, solimo in v njej od 10 do 12 minut kuhamo črni koren. Potem ga vzamemo iz vode, splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.
2. Za bešamel segrejemo maslo, na njem popražimo moko ter zalijemo z mlekom in juho. Kuhljamo 5 minut, solimo, popramo, dodamo muškatni orešček in sok ene limone. Koprc sesekljamo in primešamo bešamelu.
3. Lososa narežemo na 0,5 cm široke rezine. Črni koren po dolgem razpolovimo. Namastimo dno pekača in prilijemo bešamel. Nanj izmenično nalagamo v plasteh liste lazanje, črni koren in lososa. Vsako plast zalijemo z bešamelom. Zaključimo s plastjo testenine, bešamela in sira.
4. Pečemo v pečici na 200 stopinjah od 30 do 35 minut. Postrežemo takoj.