Zanimivosti

Jabolčna sladica v kozarčku

Revija Maja
13. 11. 2017, 08.01
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 08.05
Deli članek:

Cimet in klinčki sta dve začimbi, ki nas nemudoma popeljeta na konec leta, ko vse diši po medenjakih, potici in drugih prazničnih sladkostih.

Revija Maja

A zakaj bi čakali? Z njima si lahko svojih prazničnih pet minut pričaramo že zdaj, na primer s preprosto jabolčno sladico v kozarčku.

Sestavine za 4 osebe:
50 g masla
150 g sladkorja
100 g sladke smetane
200 g ovsenih kosmičev s sadjem
3 majhna jabolka
3 žlice limoninega soka
600 g kremnega jogurta
50 ml motnega jabolčnega soka
150 g mandljev v palčkah
50 g mandljev v lističih
1 ščepec cimeta
1 ščepec mletih klinčkov Kotányi

Priprava:
1. Na maslu karameliziramo sladkor in previdno prilijemo smetano. Tako dolgo mešamo, da dobimo tekočo zmes. Dodamo kosmiče in mešamo, da se kosmiči prevlečejo s karamelo. Odstavimo in počakamo, da se grudice ohladijo.
2. Medtem dve jabolki olupimo, odstranimo peške in narežemo na koščke. Zmešamo jih z dvema žicama limoninega soka. Jogurtu dodamo jabolčni sok in vmešamo koščke jabolk in mandlje v palčkah.
3. V ponvi brez maščobe popražimo mandljeve lističe. Preostalemu jabolku odstranimo osrednji del (peške) s posebnim nožkom in celo jabolko brez sredice narežemo na rezine. Pokapljamo jih s preostalim limoninim sokom.
4. V štiri kozarce razporedimo jogurtovo mešanico, sledi plast kaše in potem spet jogurta in kaše. Okrasimo z rezino jabolka, potresemo s praženimi mandlji. Potresemo s cimetom in mletimi klinčki ter ponudimo.