Hitro, v pol ure, pripraviti zdrav in okusen obrok, je velikokrat (pre)velik izziv za še tako izkušeno gospodinjo. S porom, to cenjeno in spoštovano zelenjavo že iz časov starih Grkov, Rimljanov in Egipčanov, to sploh ne bo težko. Vitki belo-zeleni poganjki, z manj ostrine kot čebula in s teksturo, ki spominja na šparglje, so kot naročeni za dni, ko za mizo čaka lačen šopek družinskih članov. Por lahko kuhamo, dušimo, pražimo, pečemo in jemo surovega v solati, tako da nam predlogov za njegovo pripravo res ne more zmanjkati.
BREZ GLUTENA, BREZ LAKTOZE, VEGI, ZA VEGANE
Porcija vsebuje
506 kcal
19 g B
24 g M
43 g OH
Solata s porom in lečo
Sestavine za 4 osebe:
250 g temne leče puy
1 lovorov list
1 rdeča paprika
1 jabolko
1 strok česna
3 mladi pori
50 g mešane solate (motovilec in rukola)
50 g lešnikov
50 g suhih marelic
6 žlic olivnega olja
1 žlička nastrganega svežega ingverja
1 žlička dijonske gorčice
kis
sol, črni poper
Priprava:
1. Lečo splaknemo z mrzlo vodo. Zavremo liter vode, solimo, dodamo lečo in lovorov list ter kuhamo od 20 do 25 minut, da je leča kuhana, a ne razkuhana. Lovor odstranimo, lečo precedimo in počakamo, da se ohladi.
2. Papriki odstranimo semena in narežemo na trakove. Jabolko umijemo, izločilo peške in narežemo na tanke krhlje. Česen olupimo in sesekljamo. Por očistimo in narežemo na obročke.
3. Solato umijemo. Lešnike po želji razpolovimo in popražimo v ponvi brez maščobe. Marelice na drobno zrežemo.
4. Na žlici olivnega olja popražimo papriko in česen, popramo in solimo.
5. Za preliv zmešamo kis, olje, ingver, sol, poper in dijonsko gorčico. V skledi sestavimo solato: lečo, rdečo papriko, rezine jabolk, marelice, por in zeleno solato.
6. Dobro premešamo in prelijemo s prelivom. Potresemo z lešniki.
Zanimivost
Leča puy je temna francoska leča, najboljša izbira za solate. Pri kuhanju ohrani obliko, čvrsto strukturo in ima okus po orehih.
BREZ GLUTENA, BREZ LAKTOZE, MANJ OH,VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
231 kcal
5,2 g B
19,2 g M
9,2 g OH
Pečen por in bučke
Sestavine za 4 osebe:
400 g mladega pora
400 g bučk
½ bio limone
12 lističev bazilike
1 pest peteršilja
20 g pinjol
½ žličke medu
½ žličke dijonske gorčice
1 žlica belega vinskega kisa
3 žlice olivnega olja
pest rukole
sol, poper
Priprava:
1. Poru odstranimo zunanje liste. Stebla blanširamo 2 minuti v vreli slani vodi. Splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Odložimo na papirnato kuhinjsko brisačo, da popivna vso tekočino.
2. Pinjole popražimo v ponvi brez maščobe. Bučke po dolgem narežemo na osem delov in odstranimo morebitna semena.
3. Bučke in por položimo v skledo, pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo.
4. Na vročem žaru na oglje popečemo bučke in por (2-3 minute na vsaki strani).
5. Za preliv zmešamo med, gorčico, olivno olje, kis, sol in poper.
6. Preliv polijemo po pečeni zelenjavi, potresemo z limonino lupino, baziliko, peteršiljem in rukolo. Tik preden postrežemo, dodamo še pinjole.
BREZ GLUTENA, MANJ OH,VEGI
Porcija vsebuje
471 kcal
28,5 g B
45,4 g M
17,2 g OH
Porova juha s cvetačo
Sestavine za 4 osebe:
1 srednje velika čebula
3 pori
1 srednje velika cvetača
1 pest graha
500 ml zelenjavne juhe
150 ml kokosovega mleka
100 g masla
olivno olje
sol, poper
1 rdeč feferon
Priprava:
1. Por umijemo na narežemo na obročke. Čebulo olupimo in sesekljamo. Tudi cvetačo razdelimo na cvetke. V posodi segrejemo maslo, dodamo malce olja in popražimo čebulo. Dodamo še por (nekaj ga prihranimo ga okras) in cvetačo.
2. Nekaj minut dušimo, potem pa dodamo grah, zalijemo z juho in kokosovim mlekom.
3. Kuhljamo 10 minut in potem juho ukašimo. Nalijemo v krožnike in okrasimo s sesekljanim feferonom, ki smo mu odstranili semena, ter s preostalim porom.
BREZ GLUTENA, MANJ OH, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
331 kcal
22,5 g B
21 g M
12,5 g OH
Orada s porovim pirejem
Sestavine za 2 osebi:
40 g masla
2 velika krompirja
75 g zamrznjenega graha
4 vejice timijana
1 strok česna
2 fileja orade
2 rezini limone
2 pora
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo jih v slani vodi. Dodamo še grah in kuhamo od 2 do 3 minute. Odcedimo in pretlačimo v pire.
2. Osmukamo dve vejici timijana in dodamo pireju skupaj s 25 g masla in olupljenim in pretlačenim česnom.
3. Pekač namažemo z maslom in vanj položimo ribja fileja. Nanju odmerimo nekaj zeliščnega masla. Na vsakega položimo še rezino limone in vejico timijana. Pečemo od 8 do 10 minut.
4. Medtem v ponvi, na maslu, popečemo na tanko zrezan por. Dodamo ga v pire. Postrežemo z ribo.
VEGI
Porcija vsebuje
584 kcal
16 g B
29 g M
64 g OH
Testenine s porom in gobami
Sestavine za 4 osebe:
2 žlici masla
500 g pora
300 g testenin (makaronov)
250 g gob (lahko šampinjonov)
2 stroka česna
150 g sira maskarpone
2 žlici sesekljanega drobnjaka
2 žlici nastrganega parmezana
sol, poper
Priprava:
1. Por očistimo in narežemo na obročke. Pet minut jih pražimo na žlici masla.
2. Medtem v slani vodi skuhamo testenine, olupimo in pretlačimo česen in umijemo in na rezine zrežemo gobe.
3. Por prestavimo v skledo, v ponev pa dodamo preostalo maslo in popražimo česen in gobe.
4. Kuhane testenine odcedimo, jih vrnemo v lonec, vmešamo por, gobe s česnom, sir, drobnjak in parmezan. Dobro premešamo in popramo.
MANJ OH,VEGI
Porcija vsebuje
397 kcal
9,8 g B
27 g M
28 g OH
Obloženi kruhek
Sestavine za 4 osebe:
2 srednje velika pora
30 g masla
100 ml sladke smetane
150 g svežega kremnega sira
2 žlici sesekljanega peteršilja
1 žlička gorčice
Poper
4 rezine opečenca
1 strok česna
Priprava:
1. Por umijemo, po dolgem razpolovimo in narežemo na rezine.
2. Na maslu jih pražimo 5 minut, potem zvišamo temperaturo, da tekočina izhlapi.
3. Ogenj zmanjšamo in vmešamo smetano. Kuhljamo minuto in potem dodamo še sir. Popramo, dodamo gorčico in peteršilj.
4. Opečence popečemo in rezine natremo z olupljenim česnom. Na kruhke naložimo nadev in po želji v pečici (funkcija žar) popečemo.
VEGI
Porcija vsebuje
175 kcal
6,6 g B
8,4 g M
18,1 g OH
Porovi mafini
Sestavine za 10 mafinov:
225 g moke
3 žličke pecilnega praška
1 por
sol, poper
100 g gaude
175 ml mleka (1,5 % mlečne maščobe)
1 jajce
50 ml olivnega olja
10 češnjevih paradižnikov
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Por umijemo na na drobno zrežemo. Sir nastrgamo.
2. V skledi zmešamo moko s pecilnim praškom, dodamo sol, por, poper in sir.
3. V drugi skledi zmešamo mleko, jajce in olivno olje. Dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo.
4. Namastimo pekač za mafine in v vdolbine do polovice vlijemo testo.
5. Prebodemo češnjeve paradižnike in po enega potopimo v vsako vdolbino.
6. Zalijemo s preostalim testom in mafine pečemo 20 minut.
VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
262 kcal
12,6 g B
12,3 g M
25,4 g OH
Porove palačinke
Sestavine za 4 osebe:
1 žlica olivnega olja
1 por
4 posušeni vloženi paradižniki
100 g ovsenih kosmičev
250 ml pinjenca
3 jajca
30 g moke
2 žlički pecilnega praška
sol
1 žlica olja
Priprava:
1. Por umijemo in na tanko zrežemo. Paradižnik odcedimo in sesekljamo. Jajca razžvrkljamo.
2. Kosmiče prejšnji večer ali vsaj pol ure prej zalijemo s pinjencem in pustimo namakati.
3. Dodamo jajca, moko, pecilni prašek, sol in olje. Zmešamo v zračno zmes.
4. Na olivnem olju popražimo por, dodamo paradižnik in nekaj minut pražimo. Potem vmešamo v testo za palačinke.
5. Palačinke spečemo na olju.
MANJ MAŠČOB, MANJ OH, VEGI
Porcija vsebuje
540 kcal
51 g B
19 g M
40 g OH
Porova rižota
Sestavine za 4 osebe:
150 g pora
2 žlici masla
sol, poper
160 g riža za rižoto
100 ml jabolčnega soka
800 ml zelenjavne juhe
60 g parmezana
Priprava:
1. Por umijemo, po dolgem razpolovimo in narežemo. Popražimo ga na maslu, solimo, popramo.
2. Polovico pora stresemo iz ponve in prihranimo. V ponev stresemo riž, popražimo, zalijemo s sokom in juho. Vmešamo polovico parmezana.
3. Ko je rižota kuhana, jo potresemo s preostalim parmezanom.