OKUS PO MORJU
Špageti z vongolami
Sestavine za 4 osebe:
800 g svežih vongol
400 g špagetov
10 šalotk
2 stroka česna
75 g masla
2 kozarca belega vina
100 g goste sladke smetane
1 zvrhana žlica grobe soli
2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Šalotko olupimo in na drobno sesekljamo, česen olupimo in pretlačimo. V posodi stopimo maslo, dodamo šalotko, pražimo in mešamo, da šalotka postekleni in se zmehča, nato dodamo še pretlačen česen, prilijemo kozarec vina in pokrito dušimo toliko časa, da vino izpari.
2. V loncu pristavimo vodo za kuhanje špagetov. Ko voda zavre, jo solimo, dodamo špagete in jih skuhamo tako, da pod zobmi ostanejo še čvrsti.
3. Vongole stresemo v široko posodo, pristavimo na ogenj, prilijemo vino in pokrito kuhamo toliko časa, da se školjke odprejo.
4. Odcejene špagete stresemo k školjkam, dodamo še dušeno šalotko, vse dobro premešamo in pregrejemo, potresemo s peteršiljem in takoj postrežemo.