Sestavine:
- 1 kg očiščene jedilne buče (hokaido, ali muškatna buča, ali maslena buča)
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica masla
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 srednje pekoča rdeča čilija
- 850 ml vroče zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane in kisla smetana za dodatek.
Bučo narežemo na 4 cm velike kocke. Buče hokaido nam ni treba olupiti, muškatni ali masleni buči pa odstranimo lupino. Kose buče stresemo v pekač, prilijemo polovico olivnega olja in postavimo v vročo pečico. Pri 200 stopinjah pečemo bučo 30 minut, da je zlato zapečena in mehka. Med pečenjem enkrat premešamo. Medtem ko se peče, segrejemo v kozici na štedilniku preostalo olje in maslo. Dodamo drobno sesekljano čebulo, na tanke rezinice narezan česen in tri četrtine očiščenih in sesekljanih čilijev. Kozico pokrijemo in dušimo čebulo na šibkem ognju, da se popolnoma zmehča. V kozico stresemo pečeno bučo, zalijemo z vročo juho in dodamo kislo smetano. S paličnim mešalnikom zmeljemo juho, da je gladka in kremasta. Segrejemo jo in po okusu še začinimo. Juho potresemo s preostalim sesekljanim čilijem, na mizo pa postavimo tudi kislo smetano, da si juho vsak izboljša po okusu.