Zanimivosti

Paradižnik, češnja ali višnja?

Jerneja Jošar, Ženska
29. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

Ko sem prvič videla to mogočno rastlino, ki je rasla na robu gredice kot stražar, ki ponosno opravlja svojo nalogo, me je hipoma navdušila.

Na tablici poleg nje je pisalo Solanum sisymbriifolium. Hm, le kaj je to? Kot kaže ime, sodi v družino razhudnikov, pa tudi nežno beli cvetovi odkrivajo pripadnost tej botanični družini. Nemudoma sem šla brskat.

  • Vila-vila, red buffalo-bur, sticky nightshade, fire-and-ice, so imena, ki jih po svetu uporabljajo za ta v Južni Ameriki doma razhudnik. Slovenci smo mu nadeli ime trnati paradižnik, pogosteje pa je v uporabi kar liči paradižnik.
  • Trnati paradižnik je bogato raščav, z mnogimi poganjki, ki oblikujejo manjši, do meter in pol visok in meter ali več širok grm. Stebla krasijo globoko pernato deljeni listi, katerih listna žila je »okrašena« s tankimi oranžno rdečkastimi dolgimi bodicami. Ta bodičasti okras pa je razporejen tudi po ostalih delih rastline, po steblih, listnih pecljih, čašici, ki nosi najprej cvet, pozneje plod. Ja, človek zaradi bodic dvakrat premisli ali bo iztegnil roko proti vabljivo rdečim, kot češnjev paradižnik velikim plodovom. Cvetovi so podobni cvetovom krompirja ali jajčevca, s petimi belimi, ali vijolično navdihnjenimi venčnimi listi in temno rumenimi, skoraj oranžnimi prašniksredini. Iz njih se po oprašitvi razvije kot češnja velik plod, ki je varovan v bodičasti ježici. Ko ježica poči, se sramežljivo pokaže rumen plod. Pozneje se bodičasto varovalo razpre, plod se obarva rdeče. Rdeča barva plodu in to da ga z lahkoto utrgamo, sta znak, da je plod zrel. Notranjost plodu je rumena, polna drobnih semen.
  • Različni viri opisujejo okus podoben češnji. Meni pa se dozdeva, da se v tej drobni sočni jagodi prepletajo okusi višnje, maline, češnje in paradižnika.
  • Vzgajamo ga iz semen, ki jih posejemo v lončke že februarja in marca, vmes sejance pikiramo v večje lončke, po ledenih možeh pa presadimo na prosto. Tako kot paradižnik!
  • Izberemo mu sončno lego in tla dobro pognojimo. Zalistnikov ne odstranjujemo, tudi privezati na oporo ga ni potrebno. Razen koloradskega hrošča ga ne napadajo nobeni škodljivci in tudi bolezni nima, tako da je zelo zdrava in nezahtevna rastlina. Mnogi ga sadijo na robove gred s krompirjem, saj koloradski hrošč gre nanj, tam pa jih potem z lahkoto poberemo. Torej velja za tako rečeno »lovilno« rastlino.
  • Ker je liči paradižnik prekrit s trnjem, se uporablja tudi kot pregrada za odganjanje živali.
  • Plodove bogate z vitamini in minerali jemo surove, sicer pa jih uporabljamo za slane jedi, tudi sladice, marmelade. Pri meni nikoli ne ostane niti plodič, saj so sadeži tako okusni in se jim na sprehodih po vrtu ne morem upreti. Sicer pa je odličen dodatek prilogi iz julijsko- -avgustovske zelenjave – stročji fižol, bučke, čebula, paprika, paradižnik in še nekaj jagod paradižnikovega ličija. Odlično, preprosto, hitro, zdravo!