Zanimivosti

Falafel z jogurtovo pomako

Maja Poljšak, Maja
17. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Falafli so ocvrte kroglice ali polpetki iz zmiksane čičerike in začimb

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g čičerke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 stroki česna
  • 1 šopek peteršilja
  • 2 žlici drobtin
  • sol in poper
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete kumine
  • 2 vejici mete
  • 200 g jogurta
  • 1 ali 2 žlici limoninega soka
  • 3 žlice olja

Priprava:

  1. Čičerko čez noč namočimo v hladni vodi, ki ji dodamo pecilni prašek. Naslednji dan čičerko splaknemo in skuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhana, vodo odlijemo in čičerko zmeljemo, ji primešamo pretlačen česen, na drobno sesekljan peteršilj in drobtine, sol in poper, koriander in kumino. Po potrebi dodamo kakšno žlico vode, vse dobro premešamo in pustimo 3 ure počivati, da se okusi prepojijo.
  2. Za jogurtovo pomako zmešamo na drobno sesekljano meto, jogurt in limonin sok, solimo in popramo po okusu. Iz zmesi oblikujemo manjše kroglice, jih malce sploščimo in v vročem olju zlato ocvremo. Ali pa jih zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo z oljem in v pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo približno 10 minut. Še vroče ponudimo z jogurtovo pomako in paradižnikovo ali kakšno drugo solato.