Zanimivosti

Figov sladoled s cimetom

Zvonka Labernik, Ženska
17. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

Ko izbiramo fige za to sladico, pazimo, da so sadeži zreli in sočni.

Čeprav imamo s pripravo kar nekaj dela, nam ne bo žal, ker je sladoled zelo okusen in aromatičen.

Sestavine:

  • 500 g zrelih fig,
  • 200 g sladkorja,
  • 2 jajčna rumenjaka,
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja,
  • ½ žličke zmletega cimeta,
  • 250 ml sladke smetane.

Priprava:

  1. Figam odstranimo peclje in jih razrežemo na kocke. Stresemo jih v kozico, dodamo polovico sladkorja in cimet ter premešamo. Na zmernem ognju jih dušimo 15 minut, da se fige zmehčajo, a ostanejo še vidni koščki.
  2. Rumenjaka s preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepemo v gosto kremo. Primešamo ohlajene fige.
  3. Stepemo sladko smetano in jo vmešamo v zmes rumenjakov in fig.
  4. Zmes naložimo v plastično posodo, jo zapremo in za vsaj 6 ur damo v zamrzovalnik, da se strdi.
  5. Da bo sladoled rahel in kremast, zmes vsake pol ure premešamo, da se ne tvorijo kristali, ali pa uporabimo avtomat za sladoled.