Zanimivosti

Ta teden kuhamo s … pevcem Damjanom Murkom

Lara Paukovič, Zvezde
1. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

»Ko sva se z ženo Majo spoznala, me je očarala tudi s kuho, in prva jed, ki mi jo je pripravila, so bili široki rezanci z morskimi sadeži.«

Osebni arhiv
Ženo je osrečil s svojo podobo.

Se spominja Damjan Murko, pri katerem rek ljubezen gre skozi želodec še kako drži. Tako se je njihove priprave kar hitro naučil tudi sam. Z izjemo te jedi sicer priznava, da se v kuhinji ne znajde najboljše. »Kuham enkrat na leto, za obletnico poroke, in to že skoraj deset let, kar tudi ni mačji kašelj – ne mislim kuhanja, pač pa to, da si skoraj deset let poročen z isto žensko. Malo za šalo, malo zares.« Ta usoden recept ljubezni, kot sam imenuje recept za testenine z morskimi sadeži, ki ju je z ženo povezal, je želel deliti tudi z bralci Zvezd.

Sestavine:

  • olivno olje
  • čebula
  • česen
  • pelati (1 majhna konzerva ali pa še manj)
  • morski sadeži
  • začimbe (sol, poper, vegeta)
  • rumenjak
  • kisla smetana
  • široki rezanci

Priprava:

Na olju prepražite čebulo, da postekleni, dodajte česen, pražite, da zadiši, dodajte pelate in jih na kar močnem ognju prepražite, da razpadejo. Dodajte morske sadeže, prepražite in malo podušite – lahko dodate tudi sok pelatov. Damjan opozarja, da omaka ne sme biti preredka in ne sme je biti preveč. Posebej skuhajte testenine in jih odcejene stresite v posodo z omako. Premešajte, da se rezanci povežejo z omako. V posodici posebej zmešajte rumenjak z lončkom kisle smetane ter vse skupaj vlijte k testeninam. Temeljito premešajte in pustite nekaj časa na majhnem ognju (vmes po potrebi premešajte), da se omaka s smetano zgosti.