Za spremembo si jih privoščimo kot samostojno jed. Testo pripravimo iz krompirja in korenčka, kuhane njoke pa prelijemo z zeliščno polivko in zapečemo v pečici.
Sestavine (za 4 osebe) za njoke:
- 600 g olupljenega in na kose narezanega krompirja,
- 200 g ostrganega in na kolobarje narezanega korenčka,
- 1 žličke soli,
- 200 g pšenične moke,
- 2 žlici zmehčanega surovega masla,
- 2 jajci,
- 4 l vode,
za preliv:
- 200 ml kisle smetane,
- 3 žlice nastrganega parmezana,
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
- 1 žlica sesekljanega svežega pehtrana,
- 2 žlici sesekljanega drobnjaka,
- 1 strt strok česna,
- ¼ žličke soli,
- ¼ žličke belega popra.
Priprava:
- Krompir in korenček do mehkega skuhamo v 2 l vode, ki smo ji dodali ½ žličke soli. Odcedimo ju, nato pa pretlačimo in ohladimo.
- Pireju dodamo moko, maslo, jajci in preostalo sol ter ugnetemo voljno testo. Iz njega oblikujemo njoke in jih zložimo na pomokan pladenj.
- V kozici zavremo preostalo vodo, ki smo ji dodali preostalo sol. Dodamo njoke, jih kuhamo 2 minuti nato pa odcedimo.
- Pečico segrejemo na180 °C. Štiri manjše modele za narastke namastimo z maslom in vanje zložimo njoke.
- Zmešamo sestavine za preliv in ga polijemo po njokih. Pečemo jih 20 minut.
- Jed kar v modelčkih takoj ponudimo.