Zanimivosti

Pečeni krompirjevo-korenčkovi njoki

Zvonka Labernik, Ženska
13. 8. 2017, 15.00
Deli članek:

Kuhana ali ocvrti krompirjevi njoki so priljubljena priloga k mesnim omakam.

Za spremembo si jih privoščimo kot samostojno jed. Testo pripravimo iz krompirja in korenčka, kuhane njoke pa prelijemo z zeliščno polivko in zapečemo v pečici.

Sestavine (za 4 osebe) za njoke:

  • 600 g olupljenega in na kose narezanega krompirja,
  • 200 g ostrganega in na kolobarje narezanega korenčka,
  • 1 žličke soli,
  • 200 g pšenične moke,
  • 2 žlici zmehčanega surovega masla,
  • 2 jajci,
  • 4 l vode,

za preliv:

  • 200 ml kisle smetane,
  • 3 žlice nastrganega parmezana,
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega pehtrana,
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka,
  • 1 strt strok česna,
  • ¼ žličke soli,
  • ¼ žličke belega popra.

Priprava:

  1. Krompir in korenček do mehkega skuhamo v 2 l vode, ki smo ji dodali ½ žličke soli. Odcedimo ju, nato pa pretlačimo in ohladimo.
  2. Pireju dodamo moko, maslo, jajci in preostalo sol ter ugnetemo voljno testo. Iz njega oblikujemo njoke in jih zložimo na pomokan pladenj.
  3. V kozici zavremo preostalo vodo, ki smo ji dodali preostalo sol. Dodamo njoke, jih kuhamo 2 minuti nato pa odcedimo.
  4. Pečico segrejemo na180 °C. Štiri manjše modele za narastke namastimo z maslom in vanje zložimo njoke.
  5. Zmešamo sestavine za preliv in ga polijemo po njokih. Pečemo jih 20 minut.
  6. Jed kar v modelčkih takoj ponudimo.