Simpatični Elvis, ki je v tretji sezoni kuharskega šova MasterChef žirijo in gledalce kljub mladosti, šteje namreč rosnih enaindvajset let, navduševal s kulinaričnimi mojstrovinami, nam je zaupal, da v poletnih dneh najraje pripravlja preprostejše in lahkotnejše jedi, predvsem morske: »Neizmerno obožujem lososa, zraven pa se poda enostavna zelenjavna priloga.«
Sestavine (za lososa):
- 500 gramov fileja lososa
- beli poper
- groba sol
- 50 gramov masla
- sok limete
- vejica rožmarina
(za pire iz sladkega krompirja)
- 600 gramov sladkega krompirja
- 100 gramov masla
- 100 gramov sladke smetane
- približno 350 mililitrov mleka (toliko, da bo pokril krompir)
- vejica timijana
- sol
- beli poper
(za zelenjavno prilogo)
- 200 gramov brokolija
- 200 gramov cvetače
- 80 gramov masla
- sol
Priprava:
- Lososa očistite in ga narežite na manjše fileje. Fileje dobro nasolite s solnim cvetom in začinite z belim poprom. Vzemite pekač, ga premažite z maslom in nanj položite fileje, obrnjene s kožico navzdol. Pokapajte s sokom limete in priložite vejico rožmarina. Pokrijte s folijo in pecite v segreti pečici pri 145 stopinjah Celzija približno 12–14 minut. Ko je losos pečen, lahko poleg krompirja in zelenjave zraven ponudite še tržaško omako.
- Krompir olupite in narežite na kocke. V kozico dajte narezan krompir, sladko smetano, mleko in vejico timijana ter pokrijte s pokrovko. Kuhajte na majhnem ognju tako dolgo, da krompir postane mehek. Odstranite vejico timijana ter začinite s soljo in belim poprom. S paličnim mešalnikom lepo zmeljite, da dobite lepo gladko teksturo pireja.
- Cvetača in brokoli se k lososu najbolj podata, pravi Elvis. Zato ju narežite na cvetke in ju blanširajte v slanem kropu (pazite, da ne izgubita barve). Nato v ponvi stopite maslo in v njem posotirajte brokoli in cvetačo.