Zanimivosti

Ta teden kuhamo z … Elvisom Kudićem

L.P., Zvezde
4. 8. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pečen losos s pirejem iz sladkega krompirja in zelenjavo.

Simpatični Elvis, ki je v tretji sezoni kuharskega šova MasterChef žirijo in gledalce kljub mladosti, šteje namreč rosnih enaindvajset let, navduševal s kulinaričnimi mojstrovinami, nam je zaupal, da v poletnih dneh najraje pripravlja preprostejše in lahkotnejše jedi, predvsem morske: »Neizmerno obožujem lososa, zraven pa se poda enostavna zelenjavna priloga.«

Sestavine (za lososa):

  • 500 gramov fileja lososa
  • beli poper
  • groba sol
  • 50 gramov masla
  • sok limete
  • vejica rožmarina
PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

(za pire iz sladkega krompirja)

  • 600 gramov sladkega krompirja
  • 100 gramov masla
  • 100 gramov sladke smetane
  • približno 350 mililitrov mleka (toliko, da bo pokril krompir)
  • vejica timijana
  • sol
  • beli poper

(za zelenjavno prilogo)

  • 200 gramov brokolija
  • 200 gramov cvetače
  • 80 gramov masla
  • sol

Priprava:

  1. Lososa očistite in ga narežite na manjše fileje. Fileje dobro nasolite s solnim cvetom in začinite z belim poprom. Vzemite pekač, ga premažite z maslom in nanj položite fileje, obrnjene s kožico navzdol. Pokapajte s sokom limete in priložite vejico rožmarina. Pokrijte s folijo in pecite v segreti pečici pri 145 stopinjah Celzija približno 12–14 minut. Ko je losos pečen, lahko poleg krompirja in zelenjave zraven ponudite še tržaško omako.
  2. Krompir olupite in narežite na kocke. V kozico dajte narezan krompir, sladko smetano, mleko in vejico timijana ter pokrijte s pokrovko. Kuhajte na majhnem ognju tako dolgo, da krompir postane mehek. Odstranite vejico timijana ter začinite s soljo in belim poprom. S paličnim mešalnikom lepo zmeljite, da dobite lepo gladko teksturo pireja.
  3. Cvetača in brokoli se k lososu najbolj podata, pravi Elvis. Zato ju narežite na cvetke in ju blanširajte v slanem kropu (pazite, da ne izgubita barve). Nato v ponvi stopite maslo in v njem posotirajte brokoli in cvetačo.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja