Zanimivosti

Začimbe in dišavnice: Limonska trava

Zvonka Labernik, Ženska
18. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ta eksotična začimbna rastlina, ki spominja na okrasne trave, postaja tudi pri nas vse bolj priljubljena sestavina jedi.

Njena izvorna domovina je jugovzhodna Azija, od koder se je razširila po vsem svetu. Danes jo gojijo v vseh tropskih predelih sveta. Zadnja leta jo je možno kupiti tudi v naših vrtnarskih centrih in trgovinah, tako da jo lahko gojimo tudi sami. Jo moramo pa zaradi njene občutljivosti za mraz in naših podnebnih razmer prezimiti na toplem. Je nepogrešljiva sestavina tajske in vietnamske kuhinje in daje jedem prefinjen limonast okus in vonj.

Limonska trava ima dolge suličaste svetlo zelene liste in čebulasto odebeljeno, vlaknasto in otrdelo steblo. Rastlina v toplem podnebju lahko zraste tudi do 2 m visoko in se zelo razraste.

Izrazita aroma limonske trave, ki spominja na limono, kar nam pove že ime, nam razkriva, da se v njej skrivajo podobne kemijske spojine, kot v limonah in njenih sorodnicah. Te niso le v užitek našim brbončicam, ampak imajo tudi zdravilne lastnosti. Zato limonska trava ni uporabna le v kulinariki, ampak iz nje izdelujejo tudi eterično olje, ki ga uporabljajo za zdravljenje številnih bolezni, dodajajo pa ga tudi milom, parfumom, dezodorantom, osvežilcem prostora in pripravkom za odganjanje mrčesa.

Dišavnico lahko kupimo v trgovinah z eksotično in azijsko hrano, v specializiranih trgovinah z začimbami in v večini supermarketov. Kupimo lahko zmleta ali nasekljana posušena stebla, precej težko pa je dobiti svežo rastlino. Ob nakupu moramo biti pozorni na videz stebel, ki morajo biti neovenela in čvrsta, svetlo zelene do belkasto rožnate barve. Če ste ljubitelji tajske kuhinje, bo zato najbolje, da si kupite sadiko rastline in jo sami vzgojite.

Limonska trava se najbolje ujema s piščančjim mesom ter ribami, rakci in školjkami. Z njo lahko obogatimo juhe, omake, zelenjavne jedi in jedi iz riža. Zelo dobro se ujema z nekaterimi začimbami, kot so česen, laški kumin, kurkuma, poper, čili, cimet in nageljnove žbice.

Ta aromatična rastlina je zelo primerna tudi za pripravo čajev in osvežilnih napitkov, ki se nam poleti pomagajo spopadati z vročino.

Če bomo pripravljali jed s svežo rastlino, moramo odrezati spodnji del stebla in zgornje zelene liste, ki so preveč trdi in vlaknasti. Odstranimo tudi zunanjo stran preostalega stebla, tako da nam ostane najmehkejši in najbolj aromatičen del. Tega lahko drobno sesekljamo in v terilniku obdelamo v pasto. Lahko pa steblo pustimo celo, ga s tolkačem za meso potolčemo, da se zmehča in sprosti aromatični sok, ga zavežemo v vozel in kar celega damo posodo. Ko je jed gotova, steblo preprosto odstranimo in zavržemo.

Če bomo jed pripravljali z limonsko travo v prahu, z njo ravnamo kot z drugimi zmletimi začimbami. Če bomo uporabili posušeno in narezano dišavnico, pa jo moramo kakšni 2 uri pred uporabo namočiti v vodi, da se zmehča.

Svinjska nabodala z limonsko travo

Mesna nabodala so priljubljena jed, ki si jo poleti pogosto privoščimo. Z limonsko travo bodo svinjska nabodala dobila svež in nekoliko eksotičen okus, pa še dišalo bo omamno, ko se bo meso peklo.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 sveže steblo limonske trave (le osrednji, mehki del),
  • 2 žlici sesekljanega koriandra,
  • 3 žlice kokosovega olja,
  • 1 žlička soli,
  • ¼ žličke kajenskega popra,
  • 1 žlička karija,
  • 4 žlice gostega naravnega jogurta,
  • 600 g na podolgovate rezine narezanega svinjskega stegna,
  • 8 trdih zgornjih delov stebel limonske trave (dolgih 20 cm).

Priprava:

  1. Steblo limonske trave sesekljamo in v terilniku zmečkamo v kašo. Dodamo koriander, 1 žlico kokosovega olja, sol, poper, kari in jogurt ter premešamo. Z dobljeno pasto natremo rezine svinjine in jih za 2 uri damo v hladilnik.
  2. Trda stebla limonske trave na enem koncu ošpičimo, da bomo lahko nanje natikali meso.
  3. Marinirane rezine mesa nato nanizamo na stebla, premažemo z 1 žlico olja in na žaru pečemo 8 do 10 minut. Vmes jih večkrat obrnemo in premažemo s preostalim oljem.