Zanimivosti

Kuhanje z manj maščobe

R.A., Jej Zdravo
15. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 15. 12. 2024, 07.46
Deli članek:

Zdrava prehrana iz našega jedilnika ne izključuje maščob.

Tudi če hujšamo, se jim ne smemo povsem odpovedati, saj so le v njih topni nekateri vitamini (betakarotin iz vitamina A in vitamin E), za katere ne smemo prikrajšati svojega telesa. Pomembno pa je, da se odpovemo maščobam tam, kjer lahko – na primer pri pripravi mesa, ki jih že samo vsebuje dovolj. Poglejmo, katere so prednosti različnih načinov priprave hrane in katere posode so najprimernejše zanje!

Dušenje

Hrano dušimo v lastnem soku ali ji dodamo nekaj tekočine.

Pomembno:Da ne izgubljamo tekočine, izberimo lonce, ki se tesno zaprejo. Posebej primerni so lonci na pritisk.

Pečenje

Pečena hrana ima posebno aromatičen okus in ohrani sočnost.

hipno-diploma, hipnoza

Njena.si

Inina zgodba: to je recept za njeno popolno preobrazbo

Pomembno:Hrano pecite le v posodah s teflonsko ali keramično oblogo, ki omogoča peko brez maščobe.

Kuhanje na pari

Živila ohranijo skorajda vse koristne snovi, pa tudi barvo, vonj in aromo.

Pomembno:Za kuhanje na pari lahko izberemo električni soparnik ali pa posodo s posebno mrežico, v kateri se hrana duši. Soparjenje omogoča tudi vok s posebnim bambusovim nastavkom.

Pečenje na žaru

Ker so pri pečenju na žaru temperature zelo visoke, živilo dobi hrustljavo skorjico, znotraj pa ohrani sočnost.

Pomembno:Za pečenje na žaru so priljubljene rešetke za pripravo hrane zunaj, kjer kurimo z ogljem, elektriko ali na plin. Tudi v kuhinji pa lahko prav tako dobro pečemo na žaru kar v pečici ali s pomočjo manjših, električnih žarov.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja