Tudi če hujšamo, se jim ne smemo povsem odpovedati, saj so le v njih topni nekateri vitamini (betakarotin iz vitamina A in vitamin E), za katere ne smemo prikrajšati svojega telesa. Pomembno pa je, da se odpovemo maščobam tam, kjer lahko – na primer pri pripravi mesa, ki jih že samo vsebuje dovolj. Poglejmo, katere so prednosti različnih načinov priprave hrane in katere posode so najprimernejše zanje!
Dušenje
Hrano dušimo v lastnem soku ali ji dodamo nekaj tekočine.
Pomembno:Da ne izgubljamo tekočine, izberimo lonce, ki se tesno zaprejo. Posebej primerni so lonci na pritisk.
Pečenje
Pečena hrana ima posebno aromatičen okus in ohrani sočnost.
Njena.si
Inina zgodba: to je recept za njeno popolno preobrazbo
Pomembno:Hrano pecite le v posodah s teflonsko ali keramično oblogo, ki omogoča peko brez maščobe.
Kuhanje na pari
Živila ohranijo skorajda vse koristne snovi, pa tudi barvo, vonj in aromo.
Pomembno:Za kuhanje na pari lahko izberemo električni soparnik ali pa posodo s posebno mrežico, v kateri se hrana duši. Soparjenje omogoča tudi vok s posebnim bambusovim nastavkom.
Pečenje na žaru
Ker so pri pečenju na žaru temperature zelo visoke, živilo dobi hrustljavo skorjico, znotraj pa ohrani sočnost.
Pomembno:Za pečenje na žaru so priljubljene rešetke za pripravo hrane zunaj, kjer kurimo z ogljem, elektriko ali na plin. Tudi v kuhinji pa lahko prav tako dobro pečemo na žaru kar v pečici ali s pomočjo manjših, električnih žarov.