Zanimivosti

Ste za sestavljanko iz sadja ali zelenjave?

Marijana Ogorevc Žgalin, Jej zdravo
1. 7. 2017, 08.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kdor sledi trendom v prehranjevanju, zagotovo pozna princip priprave hrane v eni skledi, iz katere zajemamo polne žlice vitaminov.

Sestavljanka iz sadja, ki si jo običajno privoščimo za zajtrk, nosi ime »smoothie bowl«, medtem ko je sestavljanka iz (pretežno) zelenjave imenovana »Buddha bowl«.

Zagotovo gre za najbolj barvit in vitaminov poln trend zadnjega leta, ki mu sledijo na vseh celinah. Po navdušenju nad sadnimi zmešančki, ki še vedno traja, je to logičen korak naprej, saj se v skledi poleg tekoče mešanice mleka ali sadnih sokov ter zmiksanega sadja znajdejo tudi koščki sadja in oreščkov.

V sadnih zmešančkih je seveda osnova tekoča, vse drugo pa je dodano za dober ugriz. Koščke sadja spremljajo oreščki, zdrava semena (npr. chia) in superživila, kot so jagode acai in kokosovi ostružki.

Prijetne za oko in prava simfonija okusov pa so tudi solatne sklede, ki jim pravijo kar Buddha bowls, v njih pa ne manjka sezonske zelenjave, tudi sadja, gob, beljakovinsko bogatih žit, tofuja ali mesa, kar pač komu najbolj prija. V vsaki skledi je popolna kombinacija maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, ki nasiti in okrepča. Živila so lahko surova ali kuhana, vroča ali mrzla, ali kombinacije vseh načinov priprave in temperaturnih stanj.

Zelenjavne sklede morajo obvezno vsebovati:

  • Ogljikove hidrate: npr. riž, testenine, krompir, sladki krompir, amarant, kvinojo
  • Beljakovine: tofu, stročnice, ribe, perutnino, pusto goveje meso
  • Vitamine: obilje zelenjavevseh vrst in oblik
  • Preliv: doma pripravljeni prelivi iz čičerike, avokada, jogurta, z veliko zelišč in začimb
  • Posip: tisto, kar potresemo po solati (kalčki, semena, oreščki)

In kaj ima s solato opraviti Buda?

V skledah, v katerih obvezno sestavimo in ponudimo mešanico zelenjave, beljakovin in preliva, vlada polnost okusov. Vse to obilje naj bi spominjalo na Budo, začetnika budizma, gibanja za razsvetljenje.

S čičeriko, tofujem in krešo

Sestavine za 4 sklede:

  • 125 g čičerike (suhe)
  • sol
  • 80 g rdeče čebule
  • olivno olje

Za čips:

  • 20 g arašidovega masla
  • ¼ žličke pimenta
  • 100 g zelja
  • 500 g buče
  • 50 ml pomarančnega soka

Za solato:

  • 160 g borovnic (zamrznjenih)
  • 20 g sončničnih semen
  • 120 g tofuja
  • 20 g semen granatnega jabolka
  • 2 šopka kreše

Za preliv:

  • 20 ml jabolčnega kisa
  • 40 ml olja grozdnih pešk
  • 20 ml bučnega olja

Priprava:

  1. Čičeriko čez noč namočimo v vodo.
  2. V vodi, v kateri se je namakala, jo naslednji dan skuhamo. Odstavimo, dodamo žličko soli in pustimo 10 minut. Čičeriko precedimo. Čebulo olupimo in sesekljamo, potem pa zmešamo s čičeriko in oboje popražimo na žlici olivnega olja. Solimo.
  3. Za čips segrejemo pečico na 100 stopinj (vroči zrak) in pekač obložimo s papirjem za peko. Zmešamo žlico do dve olivnega olja, arašidovo maslo, piment in sol ter zmešamo z zeljnimi listi (ne vsemi!). Liste položimo v pekač in jih sušimo 20 minut. Po desetih minutah liste obrnemo.
  4. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučo narežemo na koščke, solimo, pokapljamo z žlico olivnega olja in 20 ml pomarančnega soka in pečemo 30 minut.
  5. Za preliv zmešamo preostali pomarančni sok s kisom in soljo, dodamo obe vrsti olja.
  6. Preostale zeljne liste očistimo in narežemo. Borovnice odmrznemo. Bučna semena popražimo v ponvi brez maščobe. Tofu narežemo na koščke. Vse zmešamo in potresemo s krešo.
  7. Vse sestavine zložimo v skledo, prelijemo s prelivom in potresemo z bučnimi semeni in semeni granatnega jabolka.

S kvinojo, rdečo peso, grahom in avokadom

Sestavine za 4 sklede:

  • 300 g kvinoje
  • 2 žličke začimbne mešanice
  • 125 g kuhane rdeče pese
  • 300 g manga
  • 200 g avokada
  • 200 g mladega graha v strokih
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 limeta
  • 60 g indijskih oreščkov
  • sol
  • 4 žličke sezama

Priprava:

  1. Kvinojo splaknemo z mrzlo vodo in stresemo v lonec. Dodamo 600 ml vode in začimbno mešanico in zavremo. Kuhljamo 20 minut, da juha v celoti povre.
  2. Medtem olupimo rdečo peso in jo na grobo naribamo. Mango olupimo in narežemo na večje kose. Avokado olupimo in ga narežemo na rezine. Grah umijemo.
  3. V ponvi segrejemo olivno olje in minutko pražimo grah.
  4. Kuhano kvinojo začinimo z limetinim sokom. Indijske oreščke na grobo sesekljamo in zmešamo z mangom in kvinojo. Solimo.
  5. Solato razdelimo na štiri sklede. Obložimo z avokadom, rdečo peso in grahom in potresemo s praženim sezamom.