Če vemo, da nam bo teknil naslednji dan, testo zamesimo že danes, ga shranimo v hladilniku in delo dokončamo jutri. Dišeča fokača za štiri bo nared v manj kot 40 minutah!
Sestavine za 4 majhne hlebčke:
- 200 ml vode
- 1 žlička suhega kvasa
- 1/2 žličke origana
- 1/2 žličke timijana
- 270 g moke
- 1 žlička drobno mlete soli
- 2 žlici olja
- 1 žlička grobo mlete morske soli
Priprava:
Dan prej:
- Vodo zmešamo s kvasom in polovico zelišč. Dodamo polovico moke in soli ter dobro zgnetemo.
- Potresemo s preostalo moko in jo kar z vilicami vgnetemo v testo.
- Oblikujemo v hlebček, ga namažemo z žličko olja, zavijemo v prozorno folijo in čez noč postavimo v hladilnik.
Dan potem:
- Pečico segrejemo na 250 stopinj.
- Testo razdelimo na štiri hlebčke in jih razvaljamo v kroge s premerom 12 cm.
- Premažemo jih z oljem, potresemo z grobo mleto soljo in preostalimi zelišči.
- Hlebčke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in počakamo 20 minut.
- Temperaturo pečice znižamo na 230 stopinj in pekač postavimo v pečico za 12 do 15 minut.
Majin nasvet Testo lahko v hladilniku počaka dva dni, preden ga spečemo.