Zanimivosti

Jutrišnja fokača

M.O.Ž., Maja
30. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Domač kruh je seveda najbolj slasten, a nam priprava vzame kar nekaj časa.

Če vemo, da nam bo teknil naslednji dan, testo zamesimo že danes, ga shranimo v hladilniku in delo dokončamo jutri. Dišeča fokača za štiri bo nared v manj kot 40 minutah!

Sestavine za 4 majhne hlebčke:

  • 200 ml vode
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1/2 žličke origana
  • 1/2 žličke timijana
  • 270 g moke
  • 1 žlička drobno mlete soli
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička grobo mlete morske soli

Priprava:

Dan prej:

  1. Vodo zmešamo s kvasom in polovico zelišč. Dodamo polovico moke in soli ter dobro zgnetemo.
  2. Potresemo s preostalo moko in jo kar z vilicami vgnetemo v testo.
  3. Oblikujemo v hlebček, ga namažemo z žličko olja, zavijemo v prozorno folijo in čez noč postavimo v hladilnik.

Dan potem:

  1. Pečico segrejemo na 250 stopinj.
  2. Testo razdelimo na štiri hlebčke in jih razvaljamo v kroge s premerom 12 cm.
  3. Premažemo jih z oljem, potresemo z grobo mleto soljo in preostalimi zelišči.
  4. Hlebčke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in počakamo 20 minut.
  5. Temperaturo pečice znižamo na 230 stopinj in pekač postavimo v pečico za 12 do 15 minut.

Majin nasvet Testo lahko v hladilniku počaka dva dni, preden ga spečemo.