Zanimivosti

Za posebne priložnosti - Špageti z rdečim vinom

M.O.Ž., Jej Zdravo
29. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Špageti so velikokrat na jedilniku, lahko pa jih »preobrazimo« v specialiteto, ki je ni še nihče poskusil. Kako? Z rdečim vinom!

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 korenček
  • 1 majhen košček zelene
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 700 ml temnega rdečega vina
  • 300 ml čiste juhe
  • 2 lovorova lista
  • 4 vejice timijana
  • 250 g rikote
  • nekaj lističev bazilike
  • sol, poper
  • 500 g bučk
  • 300 g špagetov
  • 80 g nastrganega parmezana

Priprava:

  1. Korenje ostrgamo, zeleno, čebulo in česen olupimo ter vso zelenjavo na drobno sesekljamo. Popražimo jo na dveh žlicah olja. Prelijemo z juho in vinom, dodamo lovor in dve vejici timijana ter kuhljamo pol ure.
  2. Rikoto zmešamo s sesekljano baziliko, solimo, popramo. Bučke umijemo, jih narežemo na palčke in skupaj s preostalim timijanom na olju pražimo 5 minut.
  3. Špagete kuhamo v vreli slani vodi 3 minute. Medtem precedimo v vinu kuhano zelenjavo, vino prihranimo in vanj stresemo špagete. Kuhamo jih še 5 minut, solimo, popramo.
  4. Špagete stresemo na krožnike, potresemo jih z bučkami, dodamo rikoto in potresemo s parmezanom.