Prosena kaša z jabolki
Potrebujete:
- 1 skodelico prosene kaše
- 2 skodelici mleka
- ½ kilograma jabolk
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci
- pest rozin
- rum
- maslo
- cimet
Priprava:
Ko mleko zavre, dodajte oprano proseno kašo. Kuhajte petnajst minut, nato jo nekoliko ohladite. Medtem rozine namočite v rum in naribajte jabolka. Ločite beljake in rumenjake ter stepite sneg. Ko je prosena kaša nekoliko ohlajena, primešajte naribana jabolka, vaniljev sladkor, rumenjake in rozine. Na koncu počasi vmešajte še sneg. Vse skupaj preložite v manjši, z maslom namaščen pekač ter pecite trideset minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je kaša pečena, jo potresite s cimetom.
Mlečni riž z rozinami in figami
Potrebujete:
- 100 gramov riža
- 250 mililitrov polnomastnega mleka
- 2 žlici medu
- 25 gramov rozin
- 1 žličko cimeta
- 4 suhe fige
Priprava:
Pod tekočo vodo izpirajte riž toliko časa, da izpod cedila priteče bistra voda. Ko je voda bistra, riž dobro odcedite. Pristavite mleko, ga posolite in zavrite. Ko mleko zavre, znižajte temperaturo in vanj stresite riž. Pri nizki temperaturi kuhajte dvajset minut, da riževa zrna počasi nabreknejo. Med kuhanjem večkrat premešajte. Fige narežite na kocke in jih skupaj z medom, rozinami in malo cimeta dodajte v riž. Postrezite v manjših skodelicah.
Narastek iz ajdove kaše z orehi in svežimi slivami
Potrebujete:
- 500 gramov ajdove kaše
- 1 liter mleka
- sol
- 4 rumenjake
- sneg 4 beljakov
- 6 jedilnih žlic sladkorja
- 250 gramov pretlačene skute
- 150 gramov nasekljanih in suho prepraženih orehovih jedrc
- 1 kilogram svežih sliv
- 2 mala lončka kisle smetane
Priprava:
V soljenem mleku skuhajte ajdovo kašo (kuhajte tako dolgo, da popije vse mleko). Ohladite na sobno temperaturo in ji primešajte dve žlici sladkorja, rumenjake, pretlačeno skuto in sneg beljakov ter orehe. Polovico zmesi porazdelite po dnu namaščenega pekača, nanj položite plast izkoščičenih sliv, ki jih posujte s štirimi žlicami sladkorja in cimetom. Sledi preostala plast ajdove kaše. Površino premažite s kislo smetano. Pecite v ogreti pečici trideset minut pri 200 stopinjah Celzija, nato temperaturo znižajte na 180 stopinj Celzija in pecite še trideset minut.
Ovsena kaša s korenjem
Potrebujete:
- 1 srednje velik korenček
- 4 žlice ovsenih kosmičev
- 150 mililitrov mleka
- ½ žličke cimeta
- 1 žlico javorjevega sirupa
- 2 žlici sesekljanih orehov
Priprava:
Korenje ostrgajte in naribajte. V steklenem kozarčku ga zmešajte s kosmiči, mlekom, cimetom, javorjevim sirupom in orehi. Kozarček postavite čez noč v hladilnik in naslednje jutro dobro premešajte ter pojejte.