Lahko nadevamo katero koli vrsto čebule, ampak tale nadevana rdeča je še posebej okusna in tudi privlačna na pogled.
Sestavine (za 4 osebe):
- 8 rdečih čebul,
- 3 žlice surovega masla,
- 2 drobno sesekljana stroka česna,
- 2 ostrgana in naribana mlada korenčka,
- ¼ sesekljanega pora (le beli del),
- 400 g kuhane kvinoje,
- 50 g nadrobljenega mladega sira,
- 2 žlici kisle smetane,
- 2 žlici sesekljanega peteršilja,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke črnega popra,
- ½ žličke paprike v prahu,
- za noževo konico muškatnega oreščka,
- 500 ml zelenjavne jušne osnove,
- maslo za namastitev pekača.
Priprava:
- Čebule olupimo, jih spodaj toliko odrežemo, da bodo stale pokonci. Izdolbemo jim sredico, tako da pustimo le zunanje 2 ali 3 plasti. Polovico izdolbene čebulne sredice sesekljamo, preostalo pa porabimo kako drugače. Na 1 žlici masla popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo korenček in por ter pražimo še 5 minut. Popraženo zelenjavo zmešamo s kvinojo, dodamo sir, smetano, peteršilj, sol, poper, paprika v prahu in muškatni orešček ter dobro premešamo.
- Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo pekač. Z zelenjavno mešanico nadevamo čebule in jih zložimo v pekač. Na vsako čebulo damo košček preostalega masla. V pekač nalijemo jušno osnovo, čebule pokrijemo z aluminijasto folijo ter v segreti pečici pečemo 45 minut. Nato odstranimo folijo in čebule pečemo še od 10 do 15 minut.
- Preden čebulo ponudimo, jo prelijemo s sokom, ki je ostal v pekaču.