Zanimivosti

Nadevana pečena čebula

Zvonka Labornik, Ženska
18. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Da ne bomo vselej nadevali le bučk, jajčevcev, paprik ali krompirja, za spremembo nadevajmo čebulo.

Lahko nadevamo katero koli vrsto čebule, ampak tale nadevana rdeča je še posebej okusna in tudi privlačna na pogled.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Sestavine (za 4 osebe):

  • 8 rdečih čebul,
  • 3 žlice surovega masla,
  • 2 drobno sesekljana stroka česna,
  • 2 ostrgana in naribana mlada korenčka,
  • ¼ sesekljanega pora (le beli del),
  • 400 g kuhane kvinoje,
  • 50 g nadrobljenega mladega sira,
  • 2 žlici kisle smetane,
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke črnega popra,
  • ½ žličke paprike v prahu,
  • za noževo konico muškatnega oreščka,
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove,
  • maslo za namastitev pekača.

Priprava:

  1. Čebule olupimo, jih spodaj toliko odrežemo, da bodo stale pokonci. Izdolbemo jim sredico, tako da pustimo le zunanje 2 ali 3 plasti. Polovico izdolbene čebulne sredice sesekljamo, preostalo pa porabimo kako drugače. Na 1 žlici masla popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo korenček in por ter pražimo še 5 minut. Popraženo zelenjavo zmešamo s kvinojo, dodamo sir, smetano, peteršilj, sol, poper, paprika v prahu in muškatni orešček ter dobro premešamo.
  2. Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo pekač. Z zelenjavno mešanico nadevamo čebule in jih zložimo v pekač. Na vsako čebulo damo košček preostalega masla. V pekač nalijemo jušno osnovo, čebule pokrijemo z aluminijasto folijo ter v segreti pečici pečemo 45 minut. Nato odstranimo folijo in čebule pečemo še od 10 do 15 minut.
  3. Preden čebulo ponudimo, jo prelijemo s sokom, ki je ostal v pekaču.