Knjige z vedno novimi recepti, v katerih ni sledi o izvoru živil živalskegaporekla, se prodajajo kot za stavo, vsi, ki dajo kaj nase, hodijo v veganske bistroje na hitro malico ter v veganske restavracije na dolge večerje.
Strokovnjakinja za zdravo prehrano Marjetka Založnik, dipl. inž. živ. ind., pravi, da se veliko ljudi za veganstvo odloči zaradi ljubezni do živali, drugi zaradi zdravja in želje po zdravi prehrani, tretji, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, in dodaja: »Veganska prehrana zmanjšuje možnosti za nastanek številnih kroničnih bolezni (sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni, debelosti, raka …) in je primerna za ljudi v vseh življenjskih obdobjih.« Celo vrhunski športniki, kot so Alen Kobilica, Andreja Mali, Uroš Mikelj in Urban Praprotnik, so svoje rezultate, ko so »sčistili telo«, kot pravijo, le še izboljšali.
Veganstvo ni več tabu, postaja trend
O veganstvu so na glas začeli govoriti tudi zdravniki, Delova osebnost leta 2015, zobozdravnik Jure Poglajen, pa je o zanimivi knjigi veganskih kuharskih idej Dao v kuhinji, ki spočije tudi duha, napisal recenzijo. Čeprav knjiga Tanje Bukovec in Marše Jović s preprostimi recepti ter pravljičnimi ilustracijami Tjaše Rebolj – Alice Pan ter citati iz Daodedžinga daje občutek, da bi se rodila ne glede na to, ali je veganstvo trenutni trend ali ne, nas je zanimalo, kaj o njem menita avtorici. Kako je veganstvo zapeljalo Tanjo Bukovec? »Veganstvo se je pri meni zgodilo zelo spontano, z razvojem mene same. Pred približno desetimi leti sem se odločila, da s svojega jedilnika črtam meso – zaradi krutosti mesne industrije in zaradi zdravja. Po spoznanju, da je mlečna industrija še krutejša, so odpadli še mlečni izdelki, veganstvo pa se je nato širilo še na druga področja mojega življenja, ki so bila prej povezana z izkoriščanjem živali – nakupi pripomočkov za osebno higieno, kozmetika, oblačila … Postajala sem vse bolj lahkotna, mirna, osredotočena, bolj zavestna.«
Preprostost v kuhinji
Naša sogovornica, avtorica knjige Dao v kuhinji, zagovarja preprostost: »Če opazuješ naravo, živali, rastline, je vse zelo preprosto, logično, smiselno. Le mi, ljudje, smo sposobni svoja življenja kar najbolj zaplesti, kar pa pusti odtis tudi na naši okolici. Poenostavljanje življenja in dvig kakovosti naših življenj se začne na naših krožnikih. Vzameš, kar ti ponuja mama narava, in uživaš. Tako podpiraš svoje zdravje, najmanj škodiš okolju, s svojimi navadami pa ne puščaš preveč negativnih sledi svojim zanamcem. Včasih pozabimo na njih,« trka na našo vest Tanja Bukovec.
Recepti naših babic v sodobni kuhinji
»Lepota kuhanja naših babic je spet preprostost, « na vprašanje o tem, kako zmore sodobna veganska kuharica slediti receptom naših babic, odgovarja Tanja Bukovec. »Jedli so tisto, kar je takrat ponujala narava, ozimnica je bila pripravljena doma iz domačih sestavin. Živeli so v sožitju z naravo in njenimi cikli. Sredi zime niso jedli jagod in paradižnika. Sedeč človek potrebuje gibanje, zato bi mu svetovala vrt. Poleg tega, da vrt zahteva gibanje človeka, ponuja tudi stik z naravo, ponos, ko si sam pridelaš hrano, in užitek ob njeni pripravi. Na svoj način. Stik z zemljo podpre tudi ustvarjalnost. Naj se ta začne v kuhinji.«
Modrosti naravnega kuhanja
»Misel, da človek ni le del narave, ampak je narava, močno soniha z menoj. Ko se resnično zaveš, da je popolnoma vse, kar narediš, del celote, se začneš obračati k sebi, se sprašuješ, kako lahko prispevaš k dvigu kakovosti svojega življenja zavoljo izboljšanja kakovosti življenj vseh bitij. Zdravje, sočutje, sprejemanje in mir so vrednote, ki si jih želi vsak od nas. In vsak od nas jih je vreden, « nam je svoj pogled na prehranjevanje, kuhanje in odnos do življenja prikazala avtorica prav posebne kuharice, ki je za našo revijo pripravila štiri preproste veganske recepte, ki bodo to pomlad cedili sline tako veganom kot vsejedcem. Uživajte v naravi – z naravo.