Zanimivosti

Kaj postrežemo poleg mesnih dobrot z žara?

Maja Poljšak, Maja
7. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav za pravi piknik pripravimo hladne jedi, ki jih spravimo v košarico, si mnogi piknika ne morejo predstavljati brez žara.

Ker je v trgovinah in mesnicah na voljo več kot dovolj različnih vrst mesa za žar, tokrat ponujamo nekaj idej za jedi, ki jih lahko pripravimo vnaprej in se prilegajo k pečenim mesnim dobrotam.

Kruhki z dušeno zelenjavo in mesnimi kroglicami

Sestavine za 6 oseb:

  • 6 okroglih kruhkov (bombet)
  • 1 rdeča čebula
  • 1 jajčevec
  • 1 velika mesnata rdeča in 1 rumena ali zelena paprika
  • 1 zelena bučka
  • 3 čvrsti paradižniki
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol in poper
  • 2 žlici sesekljane bazilike
  • 8 čevapčičev

Priprava:

  1. Zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Iz čevapčičev oblikujemo kroglice. V posodi na olivnem olju najprej spečemo mesne kroglice, nato jih preložimo na krožnik in na hitro popražimo zelenjavo, da se zmehča, vendar se ne razkuha. Solimo in popramo, dodamo sesekljano baziliko in popečene mesne kroglice.
  2. Kruhkom odrežemo zgornji del in deloma odstranimo sredico, da dobimo skledice. V pečici, ogreti na 150 stopinj, ali na žaru jih malo pogrejemo in kruhove skledice napolnimo z zelenjavo in mesnimi kroglicami ter jih takoj še tople postrežemo.

Ješprenjeva solata s sirom in olivami

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 skodelica ješprenja
  • 200 g sira feta
  • 1 korenček
  • 1/3 skodelice izkoščičenih črnih oliv
  • 1 solatna kumara (s tanko lupino)
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • sol in poper

Priprava:

  1. Ješprenj dobro splaknemo in skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali žlico olja. Ko je kuhan, ga stresemo v skledo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Korenček olupimo, narežemo ga na kockice in v slani vodi kuhamo 3 minute.
  2. Kumaro po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena, nato jo narežemo na kockice in dodamo solati. Dodamo še odcejen korenček, na kockice narezan sir, na koleščke narezane olive, na četrtine narezane paradižnike in peteršilj. Nazadnje po okusu dosolimo, popramo, pokapljamo z oljem in kisom, premešamo in postrežemo.

Polnjeni paradižniki s skuto in jajcem

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 srednje veliki zreli paradižniki na vejici
  • 250 g skute
  • 2 v trdo kuhani jajci
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • 1 žlička gorčice
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka
  • sol in poper

Priprava:

  1. Paradižnikom z ostrim nožkom odrežemo del s pecljem in jih z žličko izdolbemo, znotraj posolimo, obrnemo in pustimo stati približno 15 minut, da se odcedijo.
  2. Jajci olupimo in na drobno sesekljamo. Skuto, parmezan, jajci, gorčico, peteršilj in drobnjak zmešamo, po okusu solimo in popramo. Paradižnike napolnimo z nadevom, okrasimo z drobnjakom in postrežemo.

Zelenjavna omleta v pečici

Sestavine za srednje velik pekač:

  • 8 jajc
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • 2 do 3 mlade čebulice
  • 1 skodelica graha (lahko zamrznjenega)
  • 2 podolgovati rdeči papriki
  • 1/2 zelene paprike
  • 250 g zelenih špargljev
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper
  • 1 žlica masla

Priprava:

  1. V skledi z metlico stepemo jajca, primešamo parmezan, solimo in popramo. Čebulice z zelenjem vred na drobno zrežemo. Papriko očistimo in narežemo na kvadratke, šparglje olupimo, če je potrebno, spodnji del narežemo na koleščke, vršiček po dolžini prerežemo.
  2. Grah in koleščke špargljev v majhni količini slane vode kuhamo približno 4 minute. V kozici na dveh žlicah olivnega olja podušimo čebulico, dodamo odcejen grah in šparglje, dodamo še papriko in vršičke špargljev, prilijemo tri žlice vode, solimo in popramo ter pokrito dušimo, da vsa tekočina povre. Nazadnje primešamo peteršilj.
  3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko in ga namažemo z maslom. Na papir enakomerno razporedimo zelenjavo in vse prelijemo z jajčno zmesjo. Pekač damo v pečico in pečemo toliko časa, da jajca zakrknejo in je omleta pečena. Ko se ohladi, omleto razrežemo in postrežemo.

Estrada