Zanimivosti

Jajca v zeliščnem polnozrnatem kruhu

Maja Poljšak, Maja
14. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pomlad je čas, ko je bilo tudi nekoč, ko še ni bilo kokošjih farm, jajc vedno dovolj in so si jih ljudje lahko privoščili.

Sestavine za 4 do 6 oseb:

  • 500 g polnozrnate moke
  • 6 v trdo kuhanih jajc
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 kavna žlička zdrobljenega timijana
  • 1 kavna žlička origana
  • 1 kavna žlička česna v prahu
  • 1 ščep zdrobljenega čilija (po želji)
  • 1 žlička olivnega olja

Priprava:

  • V večji skledi zmešamo moko, kvas, sladkor, sol, dišavnice in čili. Med mešanjem prilijemo približno 300 ml mlačne vode, da dobimo gladko testo, ki se loči od sklede. Skledo pokrijemo in pustimo počivati toliko časa, da testo naraste na dvojno količino.
  • Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Podolgovat pravokotni model obložimo s papirjem za peko. Na pomokani delovni površini testo zvaljamo v pravokotnik, ki naj bo malo daljši od pravokotnega modela.
  • Jajca olupimo, konce odrežemo, nato jajca v vrsti položimo na testo in zavijemo vanj. Zvitek položimo v model in ga premažemo z oljem, nato model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut.

Estrada