Zanimivosti

Pražena jetrca z jabolki in žajbljem

Zvonka Labernik, Ženska
11. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po navadi jetrca pripravljamo le s čebulo ali kako vrsto zelenjave, le redko pa s sadjem

.

Zaradi jabolk bodo jetrca izgubila nekaj svojega značilnega ostrega okusa in bodo zato morda všeč tudi tistim, ki jim sicer njihov okus ni preveč všeč.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g na tanke trakove narezanih svinjskih jetrc,
  • 2 žlici svinjske masti,
  • 1 sesekljana čebula,
  • 2 strta stroka česna,
  • 2 razkoščičeni in na rezine narezani jabolki,
  • 100 ml jabolčnega soka,
  • 1 žlica sesekljanega žajblja,
  • 50 ml suhega belega vina,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 100 ml goveje juhe,
  • ½ žličke soli.

Priprava:

  1. V ponvi segrejemo polovico masti in na njej popražimo trakove jetrc, da porjavijo. Preložimo jih na krožnik.
  2. V ponev damo preostalo mast in na njej 2 minuti pražimo čebulo in česen. Primešamo jabolka, zalijemo z jabolčnim sokom ter jih dušimo 10 minut.
  3. Ko tekočina povre, v ponev vrnemo jetrca, dodamo žajbelj in poper, zalijemo z juho in kuhamo še 5 minut. Nazadnje jed posolimo in kuhamo še 2 minuti.