Zanimivosti

Pražena jetrca z jabolki in žajbljem

Zvonka Labernik, Ženska
11. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po navadi jetrca pripravljamo le s čebulo ali kako vrsto zelenjave, le redko pa s sadjem

.

Zaradi jabolk bodo jetrca izgubila nekaj svojega značilnega ostrega okusa in bodo zato morda všeč tudi tistim, ki jim sicer njihov okus ni preveč všeč.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Njena.si

Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g na tanke trakove narezanih svinjskih jetrc,
  • 2 žlici svinjske masti,
  • 1 sesekljana čebula,
  • 2 strta stroka česna,
  • 2 razkoščičeni in na rezine narezani jabolki,
  • 100 ml jabolčnega soka,
  • 1 žlica sesekljanega žajblja,
  • 50 ml suhega belega vina,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 100 ml goveje juhe,
  • ½ žličke soli.

Priprava:

  1. V ponvi segrejemo polovico masti in na njej popražimo trakove jetrc, da porjavijo. Preložimo jih na krožnik.
  2. V ponev damo preostalo mast in na njej 2 minuti pražimo čebulo in česen. Primešamo jabolka, zalijemo z jabolčnim sokom ter jih dušimo 10 minut.
  3. Ko tekočina povre, v ponev vrnemo jetrca, dodamo žajbelj in poper, zalijemo z juho in kuhamo še 5 minut. Nazadnje jed posolimo in kuhamo še 2 minuti.