Goveje meso, ki smo ga uporabili za pripravo juhe, je najbrž živilo, ki nam povzroča največ preglavic. Po nedeljskem kosilu nam vedno ostane in obleži v hladilniku. Škoda se nam zdi, da bi ga zavrgli, pojedli pa ga tudi ne bi, ker je pusto in neizrazitega okusa. Shranimo ga v hladilnik in pozabimo nanj. Morda iz njega pripravimo solato s fižolom in čebulo, kakršno so pripravljale naše babice, morda si odrežemo kako rezino in pripravimo sendvič, za kaj več pa nam že zmanjka idej.
Da bo goveje meso ohranilo vsaj nekaj okusa in sočnosti, ga moramo takoj, ko ga vzamemo iz juhe, ohladiti, dati v nepredušno zaprto posodo in shraniti v hladilnik. Če mesa v treh dneh ne bomo porabili, ga moramo kljub vsej varčnosti zavreči, saj se na njem lahko začnejo množiti škodljivi mikrobi in tudi plesni.
Iz kuhane govedine lahko pripravo številne jedi, njegova prednost pa je tudi to, da je že kuhano, s čimer lahko prihranimo kar nekaj časa. To nam pride prav predvsem med tednom, ko smo v stiski s časom.
Kot že rečeno, je goveje meso najpreprosteje uporabiti za solato. Da ta ne bo »tradicionalna «, razrezanemu mesu dodamo svežo, hrustljavo zelenjavo, npr. paradižnik, paprike, bučke, korenje, redkvice, mlado čebulico. Lahko dodamo kako čvrsto vrsto solate, rukolo ali regrat. S kuhano govedino se lepo ujemajo čičerka, leča in grah. Piko na »i« takšnim solatam pa da preliv, ki ga lahko pripravimo iz jogurta, smetane, majoneze in gorčice, ki naredijo meso bolj sočno.
Meso lahko zmeljemo ali drobno sesekljamo in iz njega pripravimo nadev za palačinke, raviole in štruklje, z njim nadevamo paprike, paradižnik, čebulo ali bučke. Lahko je osnova za musako, lazanjo ali gratinirane testenine.
Meso lahko razrežemo na tanke rezine in ga pokuhamo v kaki zelenjavni omaki, tako da nihče ne bo opazil, za kakšno vrsto mesa gre.
Govedina v grahovi omaki
Za pripravo te jedi bomo porabili goveje meso in juho, ki sta nam ostala od nedeljskega kosila. Meso, ki je sicer precej pusto, trdo in brez okusa, se bo s kuhanjem zmehčalo in prepojilo z omako.
Sestavine (za 4 osebe):
- 600 g kuhanega govejega mesa iz juhe,
- 1 žlica svinjske masti,
- 1 sesekljana rdeča čebula,
- 2 strta stroka česna,
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
- 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
- 300 g svežega ali zamrznjenega graha,
- 2 žlici kečapa,
- 1 žlica olivnega olja,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 1 žlička zmlete rdeče paprike,
- 2 žlici moke,
- 800 ml goveje juhe,
- 1 lovorov list.
Priprava:
- Na masti 3 minute pražimo šalotko in česen, primešamo peteršilj in baziliko ter še malo popražimo. Dodamo grah in kečap, solimo, začinimo s poprom in papriko ter pražimo 2 minuti. Poprašimo z moko in jo zarumenimo, nato pa zalijemo s ¾ juhe in dobro premešamo, da se grudice moke razpustijo. Dodamo še lovor in dušimo 30 minut.
- Goveje meso razrežemo na tanke rezine in jih dodamo grahovi omaki. Vse skupaj zalijemo s preostalo juho in kuhamo še 20 minut, da se meso zmehča in dobro pregreje.