Zanimivosti

Dvobarvni pečeni riž s paradižnikom in rukolo

Maja Poljšak, Maja
7. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z rižem lahko pripravimo veliko jedi, tudi takšnih, ki jih spečemo v pečici.

Sestavin e za 4 osebe:

  • 320 g italijanskega riža za rižote
  • 4 zreli paradižniki
  • 100 g rukole
  • 1 manjša bela čebula
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 l čiste zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
  • sol in poper
  • 30 g masla
  • 100 g nastrganega parmezana

Priprava :

  1. Čebulo olupimo in sesekljamo, juho segrejemo. V posodi stopimo maslo, dodamo čebulo in popražimo. Ko postekleni, dodamo riž, premešamo in zalijemo z zajemalkama vroče juhe. Riž kuhamo in vmes postopoma prilivamo vročo juho, da je ves čas vlažen.
  2. Rukolo poparimo, nato jo splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in zmiksamo. Paradižnik narežemo na kocke in ga v posodi na olju popražimo, solimo in popramo. Približno polovico skoraj kuhanega riža stresemo k paradižniku, drugi polovici pa primešamo rukolo in obe rižoti kuhamo še toliko časa, da se riž skuha, vendar pod zobmi ostane še čvrst. Nato odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
  3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Okrogel ali venčni model namažemo z žličko masla. Vsaki rižoti primešamo polovico parmezana, v model stresemo najprej zeleno rižoto in površino poravnamo, nato dodamo še drugo rižoto in površino prav tako poravnamo. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut. Nazadnje jed iz modela zvrnemo na krožnik in postrežemo.