Sestavin e za 4 osebe:
- 320 g italijanskega riža za rižote
- 4 zreli paradižniki
- 100 g rukole
- 1 manjša bela čebula
- 4 žlice olivnega olja
- 1 l čiste zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
- sol in poper
- 30 g masla
- 100 g nastrganega parmezana
Priprava :
- Čebulo olupimo in sesekljamo, juho segrejemo. V posodi stopimo maslo, dodamo čebulo in popražimo. Ko postekleni, dodamo riž, premešamo in zalijemo z zajemalkama vroče juhe. Riž kuhamo in vmes postopoma prilivamo vročo juho, da je ves čas vlažen.
- Rukolo poparimo, nato jo splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in zmiksamo. Paradižnik narežemo na kocke in ga v posodi na olju popražimo, solimo in popramo. Približno polovico skoraj kuhanega riža stresemo k paradižniku, drugi polovici pa primešamo rukolo in obe rižoti kuhamo še toliko časa, da se riž skuha, vendar pod zobmi ostane še čvrst. Nato odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Okrogel ali venčni model namažemo z žličko masla. Vsaki rižoti primešamo polovico parmezana, v model stresemo najprej zeleno rižoto in površino poravnamo, nato dodamo še drugo rižoto in površino prav tako poravnamo. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut. Nazadnje jed iz modela zvrnemo na krožnik in postrežemo.