Piščanec v soli
Sestavine za 4 osebe:
- 1 piščanec (svež ali odmrznjen)
- 1 neškropljena limona
- 1 vejica žajblja
- 2 vejici timijana
- 2 stroka česna
- 2 ščepa grobo mletega popra
- 10 rezin kmečkega pršuta
- 2,5 kg grobe soli
- 3 beljaki
Preberite tudi: Klobase z redkvijo v solati. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
- Piščanca splaknemo in do suhega obrišemo s papirnatimi brisačami, zunaj in znotraj ga popramo. Limono narežemo na krhlje, česen olupimo, nekaj listkov žajblja in vejico timijana nasekljamo, s tem napolnimo piščanca in ga obložimo s pršutom.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Beljake stepemo in jih zmešamo s soljo. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj z lopatico razmažemo približno tretjino solne zmesi, nanjo položimo piščanca in ga popolnoma prekrijemo s preostalo solno zmesjo.
- Pekač damo v ogreto pečico in pečemo od 85 do 90 minut. Nazadnje solno skorjo razbijemo, ostanke soli s čopičem očistimo, preložimo na pladenj in postrežemo.