Zanimivosti

Fusilli s kozjim sirom in bučo

Alan Kavčič, Avenija
28. 3. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jureta Tomiča iz Ošterije Debeluh

Naš svetovni prvak v kuhanju testenin Jure Tomič se rad spominja, od kod navdih za njegovo kreacijo, ki odlično povezuje italijansko in slovensko kulinariko: »Kadar koli grem po svetu, želim s sabo nesti nekaj svojega, zato receptom vedno in z največjim veseljem vdihnem domačo, slovensko identiteto. Je že tako, da je bilo na najprestižnejših naslovih v tujini pri tehnikah in teksturah izumljeno že domala vse. Zmeraj pa sem drugačen, če jedi dodam nekaj avtentičnega iz domačega okolja, in tako je bilo tudi, ko so mo podelili naslov svetovnega prvaka v kuhanju testenin. Kar je vžgalo in poskrbelo za odločilno piko na i, je bilo slovensko bučno olje!

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • por
  • bučka
  • 100 g kozjega sira
  • 12 bučkinih cvetov
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol, morska sol
  • sladka smetana
  • prah bučnega olja*
  • polnozrnati fusilli

Priprava:

Por narežete na tanke trakce in ga na hitro prepražite na olivnem olju. Bučko in bučne cvetove narežite na tanke trakce in dodajte sladko smetano. Medtem v slani vodi skuhajte testenine. Tri minute prej, preden so testenine kuhane, poru dodajte bučko in sladko smetano. Ko so testenine skuhane, jih odcedite in vmešajte v omako skupaj z naribanim kozjim sirom. Dodajte malo vode, v kateri so se kuhale testenine, in zmešajte. Postrezite s svežimi bučnimi cvetovi, morsko soljo in prahom bučnega olja.