Zanimivosti

Barvna dieta

Marijana Mandić, Maja
20. 3. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poudarek je na uživanju rdečih, rumenih, oranžnih in zelenih živil, bogatih s fitokemikalijami oziroma s hranilnimi snovmi.

Dieto je leta 1996 razvil Martin Katahn, ustanovitelj in direktor Vanderbiltovega programa za vzdrževanje telesne teže ter profesor psihiatrije na Univerzi Vanderbilt. Prehranjevalni program obljublja izgubo kilogramov za vse večne čase, in to na tako prijazen način, da se ob tem ne boste počutili niti malo lačne. Številni zdravniki dieto pozdravljajo zato, ker je odlična strategija za zaščito pred rakom, boleznimi srca in ožilja ter pred drugimi izčrpavajočimi boleznimi, ki tarejo ljudi v starejših letih.

Osnovni shujševalni princip

Dieta temelji na uživanju živil z barvnimi fitokemikalijami, ki jih najdemo v rastlinski hrani in jih delimo na tri skupine: rdeče, rumene/oranžne in zelene. Če boste sledili dietnim smernicam za preprečevanje bolezni, boste shujšali počasneje, a gotovo za vse večne čase. Spodaj predstavljamo jedilnik, ki se ga brez težave lahko držite vse življenje.

Cilj diete je zaužiti 9 porcij sadja in zelenjave na dan, od 6 do 11 porcij žit, maščobe pa ne smejo presegati 20 odstotkov dnevno zaužitih kalorij. Nobeno živilo ni prepovedano, je pa uživanje nekaterih omejeno, denimo: količina maščob ne sme presegati dveh žlic dnevno; rdeče meso lahko uživate kvečjemu enkrat na teden, idealno pa enkrat na mesec ali nikoli; rib in perutnine smete zaužiti 170 gramov na dan. Uživajte manj mastne mlečne izdelke, ne pijte gaziranih pijač, niti dietnih ne, in spijte največ dve skodelici kave na dan.

Prednosti in slabosti

Uživanje več sadja, zelenjave in polnovrednih žit je vsekakor zelo zdravo in pripomore k izgubljanju odvečnih kilogramov, kar močno podpirajo tudi znanstveni dokazi. In vendar se bo nekaterim ljudem težko držati priporočenih sprememb, še posebno če se te močno razlikujejo od njihovih prehranjevalnih navad pred dieto. Zato spremembe uvajajte postopno, korak za korakom, se pravi po en recept oziroma en spremenjen obrok na dan. Čeprav bo takšen pristop ugajal tistim, ki iščejo spremembo življenjskega sloga, se lahko nekaterim zazdi, da vendarle zahteva več zavezanosti oziroma je prepočasen in ne prinese takojšnjih oziroma hitro opaznih sprememb telesne teže. A potrpežljivost je vendarle božja mast, urite se v njej in poplačani boste z vitko linijo.

Ali je dieta primerna za vas?

Velik poudarek je na uživanju rastlinske hrane, zato dieta ni idealna za ljubitelje mesa. Tudi če imate težave z ledvicami, ne bi smeli zaužiti toliko sadja in zelenjave, in sicer zaradi omejitve vnosa kalija, ki ga je veliko ravno v pisani zelenjavi.

5ead442e85f86f89c320865cc947fe97.jpeg

Primer jedilnika

Za lažje sestavljanje jedilnika izbirajte živila po barvni paleti, s čimer boste zagotovili hranilno raznolikost.

Sobota:

Zajtrk: sadni sok, žitni kosmiči, sveže ali suho sadje, polnozrnati kruh, pijača

Kosilo: testenine, zelenjavna solata, štručka ali polnozrnati kruh, sadni napitek

Večerja: perutnina, dve zelenjavni prilogi, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica

Prigrizek 1: sadje

Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit

Nedelja:

Zajtrk: sveže sadje ali sok, palačinke z javorjevim sirupom, pijača

Kosilo: sadni ali zelenjavni sok, perutnina, kuhan zelenjavni napitek

Večerja: riba, kuhana zelenjava, majhna solata, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica

Prigrizek 1: sadje

Prigrizek 2: jed iz polnozrnatih žit

Ponedeljek:

Zajtrk: sadni sok, žitni kosmiči, sveže ali suho sadje, polnozrnati kruh, pijača

Kosilo: sadni ali zelenjavni sok, sendvič, zelenjavna priloga, sadje, napitek

Večerja: sadna predjed, beljakovinsko bogata glavna jed, zelenjavna priloga ali solata, manj kalorična sladica

Prigrizek 1: sadje

Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit

Torek:

Zajtrk: sveže sadje ali sok, francoski opečenec z javorjevim sirupom, pijača

Kosilo: juha, sendvič z vloženo zelenjavo, sadje, napitek

Večerja: riba z zelenjavno prilogo, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica

Prigrizek 1: sadje

Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit

Sreda:

Zajtrk: sadni sok, žitni kosmiči s suhim sadjem, pijača

Kosilo: velika solata, polnozrnati kruh ali štručka, sadje, pijača

Večerja: perutnina, kuhana zelenjava, majhna solata, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica

Prigrizek 1: sadje

Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit

Četrtek:

Zajtrk: sadje, ostanek zelenjavne jedi od prejšnjega dne, polnozrnati kruh, pijača

Kosilo: sadni ali zelenjavni sok, riba, majhna solata, pijača

Večerja: tri ali več zelenjavnih jedi, polnozrnati kruh ali štručka, poljubna sadna sladica

Prigrizek 1: sadje

Prigirzek 2: jed iz polnovrednih žit

Petek:

Zajtrk: sadje ali sok, ostanek zelenjavne jedi od prejšnjega dne, polnozrnati kruh, pijača

Kosilo: juha, solata kot glavna jed, sadje, pijača

Večerja: sadna predjed, beljakovinska glavna jed s pustim mesom ali skuto, zelenjavna priloga ali solata, manj kalorična sladica

Prigrizek 1: sadje

Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit