Dieto je leta 1996 razvil Martin Katahn, ustanovitelj in direktor Vanderbiltovega programa za vzdrževanje telesne teže ter profesor psihiatrije na Univerzi Vanderbilt. Prehranjevalni program obljublja izgubo kilogramov za vse večne čase, in to na tako prijazen način, da se ob tem ne boste počutili niti malo lačne. Številni zdravniki dieto pozdravljajo zato, ker je odlična strategija za zaščito pred rakom, boleznimi srca in ožilja ter pred drugimi izčrpavajočimi boleznimi, ki tarejo ljudi v starejših letih.
Osnovni shujševalni princip
Dieta temelji na uživanju živil z barvnimi fitokemikalijami, ki jih najdemo v rastlinski hrani in jih delimo na tri skupine: rdeče, rumene/oranžne in zelene. Če boste sledili dietnim smernicam za preprečevanje bolezni, boste shujšali počasneje, a gotovo za vse večne čase. Spodaj predstavljamo jedilnik, ki se ga brez težave lahko držite vse življenje.
Cilj diete je zaužiti 9 porcij sadja in zelenjave na dan, od 6 do 11 porcij žit, maščobe pa ne smejo presegati 20 odstotkov dnevno zaužitih kalorij. Nobeno živilo ni prepovedano, je pa uživanje nekaterih omejeno, denimo: količina maščob ne sme presegati dveh žlic dnevno; rdeče meso lahko uživate kvečjemu enkrat na teden, idealno pa enkrat na mesec ali nikoli; rib in perutnine smete zaužiti 170 gramov na dan. Uživajte manj mastne mlečne izdelke, ne pijte gaziranih pijač, niti dietnih ne, in spijte največ dve skodelici kave na dan.
Prednosti in slabosti
Uživanje več sadja, zelenjave in polnovrednih žit je vsekakor zelo zdravo in pripomore k izgubljanju odvečnih kilogramov, kar močno podpirajo tudi znanstveni dokazi. In vendar se bo nekaterim ljudem težko držati priporočenih sprememb, še posebno če se te močno razlikujejo od njihovih prehranjevalnih navad pred dieto. Zato spremembe uvajajte postopno, korak za korakom, se pravi po en recept oziroma en spremenjen obrok na dan. Čeprav bo takšen pristop ugajal tistim, ki iščejo spremembo življenjskega sloga, se lahko nekaterim zazdi, da vendarle zahteva več zavezanosti oziroma je prepočasen in ne prinese takojšnjih oziroma hitro opaznih sprememb telesne teže. A potrpežljivost je vendarle božja mast, urite se v njej in poplačani boste z vitko linijo.
Ali je dieta primerna za vas?
Velik poudarek je na uživanju rastlinske hrane, zato dieta ni idealna za ljubitelje mesa. Tudi če imate težave z ledvicami, ne bi smeli zaužiti toliko sadja in zelenjave, in sicer zaradi omejitve vnosa kalija, ki ga je veliko ravno v pisani zelenjavi.
Primer jedilnika
Za lažje sestavljanje jedilnika izbirajte živila po barvni paleti, s čimer boste zagotovili hranilno raznolikost.
Sobota:
Zajtrk: sadni sok, žitni kosmiči, sveže ali suho sadje, polnozrnati kruh, pijača
Kosilo: testenine, zelenjavna solata, štručka ali polnozrnati kruh, sadni napitek
Večerja: perutnina, dve zelenjavni prilogi, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica
Prigrizek 1: sadje
Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit
Nedelja:
Zajtrk: sveže sadje ali sok, palačinke z javorjevim sirupom, pijača
Kosilo: sadni ali zelenjavni sok, perutnina, kuhan zelenjavni napitek
Večerja: riba, kuhana zelenjava, majhna solata, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica
Prigrizek 1: sadje
Prigrizek 2: jed iz polnozrnatih žit
Ponedeljek:
Zajtrk: sadni sok, žitni kosmiči, sveže ali suho sadje, polnozrnati kruh, pijača
Kosilo: sadni ali zelenjavni sok, sendvič, zelenjavna priloga, sadje, napitek
Večerja: sadna predjed, beljakovinsko bogata glavna jed, zelenjavna priloga ali solata, manj kalorična sladica
Prigrizek 1: sadje
Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit
Torek:
Zajtrk: sveže sadje ali sok, francoski opečenec z javorjevim sirupom, pijača
Kosilo: juha, sendvič z vloženo zelenjavo, sadje, napitek
Večerja: riba z zelenjavno prilogo, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica
Prigrizek 1: sadje
Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit
Sreda:
Zajtrk: sadni sok, žitni kosmiči s suhim sadjem, pijača
Kosilo: velika solata, polnozrnati kruh ali štručka, sadje, pijača
Večerja: perutnina, kuhana zelenjava, majhna solata, polnozrnati kruh, poljubna sadna sladica
Prigrizek 1: sadje
Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit
Četrtek:
Zajtrk: sadje, ostanek zelenjavne jedi od prejšnjega dne, polnozrnati kruh, pijača
Kosilo: sadni ali zelenjavni sok, riba, majhna solata, pijača
Večerja: tri ali več zelenjavnih jedi, polnozrnati kruh ali štručka, poljubna sadna sladica
Prigrizek 1: sadje
Prigirzek 2: jed iz polnovrednih žit
Petek:
Zajtrk: sadje ali sok, ostanek zelenjavne jedi od prejšnjega dne, polnozrnati kruh, pijača
Kosilo: juha, solata kot glavna jed, sadje, pijača
Večerja: sadna predjed, beljakovinska glavna jed s pustim mesom ali skuto, zelenjavna priloga ali solata, manj kalorična sladica
Prigrizek 1: sadje
Prigrizek 2: jed iz polnovrednih žit