Sestavine za 4 osebe:
- 2 kosa lososovega fileja (brez kože)
- 1 neškropljena limona
- 350 g italijanskega riža za rižoto
- 1 bela čebula, sesekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 šopek svežega peteršilja
- 1,5 l čiste zelenjavne juhe
- 1 žlica olivnega olja
- 2 žlici masla
- 2 žlici nastrganega parmezana
Priprava:
- Juho zavremo, vanjo vložimo lososova fileja in kuhamo od 8 do 10 minut. Nato kuhano ribo preložimo na krožnik in hranimo na toplem.
- V posodi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljano čebulo, mešamo in pražimo toliko časa, da postekleni, vendar ne sme porumeneti. Dodamo riž in česen. Ko riž postekleni, prilijemo približno tretjino juhe in dobro premešamo. Med kuhanjem postopoma prilivamo juho, da je riž ves čas vlažen, vendar se ne razkuha.
- Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, posodo odstavimo, primešamo sesekljan peteršilj, naribano limonino lupinico in limonin sok, maslo in parmezan. Kuhano ribo z vilicami razdrobimo na koščke, jih primešamo rižu, nazadnje rižoto po okusu popramo in takoj postrežemo.