Ne joči kuhar

Zakaj jočemo ob rezanju čebule in kako to preprečiti?

B.K.
4. 3. 2017, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsi, ki kuhajo, tudi jočejo. Vsak kuhar mora namreč prej ali slej narezati čebulo. A zakaj v resnici ob tem jočemo in kako se izogniti pekočemu občutku in solzam?

Thinkstock

Zakaj ob rezanju čebule jočemo?

Ko režemo čebulo ta izloča encime, ki dražijo našo sluznico. Molekule encimov se namreč ob stiku z zrakom spremenijo v plin, ta pa potem prijadra do naše očesne sluznice. Tam se ob stiku z vodo ponovno transformira, tokrat v v žvepleno kislino, ki začne našo sluznico dražiti, zaradi česar nas pečejo oči, kar pa izzove solzenje.

Kako preprečiti solzenje med rezanjem čebule?

Na voljo imate več trikov. Eni prisegajo na ene drugi na druge, mnogi na nobene. Preizkusite jih in presodite sami.

dreamstime

Prižgite svečo

Plamen goreče sveče bi naj, če je le dovolj blizu vašega pulta, nevtraliziral nekaj hlapov. In manj kot je hlapov, manj je tudi solz.

Zamrznite jo

Če čebulo za približno 15 minut postavite v zamrzovalnik ali skrinjo, bo zamrznila ravno toliko, da med rezanjem ne bo prišlo do izpusta omenjenih molekul. Zaradi istega razloga nas čebula ne iritira, če jo režemo pod vodo.

Uporabite žlico

Med rezanjem v usta vzemite kovinsko žlico. Molekule se bodo tako prijele na kovino in ne na sluznico, s tem pa se bo zmanjšal tudi pekoč občutek.

Žvečite kruh

Nekateri ljudje priporočajo, da med rezanjem čebule žvečite kruh. A trik je v tem, da mora del kruha viseti iz ust. Ta del bi naj, kakor žlica v prejšnjem primeru, prestregel nekaj molekul, kar olajša neprijetno solzenje.