Sestavine za 4 osebe:
- 250 g svežih ali zamrznjenih oluščenih repkov kozic
- 300 g belega riža za rižote
- 1 koromač
- 1 zelena bučka
- 1 bela čebula
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica masla
- 100 ml belega vina
- sol in poper
- 400 ml čiste zelenjavne juhe ali 1 posodica čiste zelenjavne jušne osnove
Priprava:
- Zelenjavo očistimo, koromač in bučko narežemo na kockice, čebulo na drobno sesekljamo. Zelenje koromača sesekljamo, nekaj vršičkov pa prihranimo za okras. V posodi na olju najprej popražimo čebulo, ko postekleni, dodamo riž, premešamo in še malo popražimo, nato prilijemo vino.
- Ko vino izpari, dodamo koromač in repke kozic, solimo in popramo ter še malo popražimo. Nato prilijemo vročo juho, premešamo in delno pokrito kuhamo približno 12 minut.
- Med kuhanjem po potrebi in postopoma prilivamo vročo vodo, da je riž ves čas vlažen. Ko je riž skoraj kuhan, dodamo še kockice bučke, sesekljano zelenje koromača in maslo, po okusu dosolimo in popramo, posodo odstavimo in pokrito pustimo počivati 5 minut. Nato rižoto razdelimo na krožnike, jih okrasimo z vršički koromača in takoj postrežemo.