Zanimivosti

Lazanja s koničastim zeljem

M.O.Ž, Maja
13. 2. 2017, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvi mesec v letu uživamo lahko hrano in se trudimo razstrupiti telo ter čim manj obremenjevati želodec.

Kuhamo veliko zelenjave in pri tem uporabljamo začimbe, ki nam pomagajo pri prebavi. Vse to združuje zeljna lazanja, ki ji k lažji prebavi pomaga kumina.

Sestavine za 3 osebe:

  • 600 g koničastega zelja
  • 2 žlici olja
  • 1 do 2 žlički cele kumine Kotányi
  • 200 ml mleka (1,5 % mlečne maščobe)
  • 2 žlici moke za bešamel
  • 50 g masla
  • 125 g kuhane šunke
  • 9 listov testa za lazanjo
  • 50 g naribanega sira

Priprava:

  1. Zelje očistimo, odstranimo trd osrednji del in ga narežemo na trakove.
  2. V loncu segrejemo olje, nanj stresemo zelje, ga potresemo s kumino Kotányi in 5 minut dušimo. Šunko na drobno zrežemo.
  3. Iz mleka, moke in masla pripravimo bešamel in ga tretjino vlijemo na dno pekača. Nanj položimo liste za lazanjo, prilijemo bešamel in potresemo z zeljem in šunko. Sledi še ena plast listov za lazanjo in nadev.
  4. Lazanjo po vrhu potresemo s sirom in pečemo pol ure na 200 stopinjah.