Zanimivosti

Italijanski mandljevi piškoti (cantuccini)

Nina Kokalj, Pomagaj si sam
23. 1. 2017, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potrebujemo:

  • 120 g na grobo sesekljanih mandljev
  • 160 g kokosovega sladkorja
  • 200 g prosene moke
  • 1 žličko pecilnega praška iz vinskega kamna
  • ½ žličke morske soli
  • 1 žličko cimeta
  • 40 g brusnic
  • 40 g suhih murv
  • 1 jajce
  • 1 žličko rožne vode
  • 1 žlico mandljevega mleka 

Pripravimo: Pečico ogrejemo na 180 °C. V eni skledi zmešamo mandlje, sladkor, moko, pecilni prašek, sol in cimet. Dodamo brusnice in murve. Posebej stepemo jajce in rožno vodo. Mokre sestavine dodamo suhim in dobimo trdo, a razpadajočo maso, po potrebi jo omehčamo z žlico mandljevega mleka. Na pekaču in papirju za peko oblikujemo tri dolge (1 cm visoke in 5 cm široke) klobase in jih razporedimo dovolj narazen, da se med peko ne bodo sprijele. Pečemo 25 minut, nato pekač 5 minut hladimo na sobni temperaturi. Vmes znižamo temperaturo pečice na 150 stopinj. Klobase previdno narežemo na rezine, debele od 0,5 do 1 cm. Obrnjene navzgor spet damo v pečico in še enkrat zapečemo (od 10 do 15 minut). Nato pustimo, da se popolnoma ohladijo in jih spravimo v kovinske škatle. Piškoti imajo dolg rok uporabnosti, zato jih lahko pripravimo vnaprej.