Zanimivosti

300 metrov pod Zemljo odkrili milijone let staro »superbakterijo«

S.R.
12. 12. 2016, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bakterije imajo neverjetno sposobnost proizvajanja in razgrajevanja kemičnih spojin, tudi takih, ki jim še nikoli niso bile izpostavljene.

Profimedia
Bakterijo so odkrili v jami Lechuguilla v Novi Mehiki.

Znanstveniki so tristo metrov pod zemljo odkrili bakterijo, ki je odporna proti 70 odstotkom antibiotikov, številne od njih pa lahko v celoti inaktivira. Zanimivo je, da je bila ta bakterija popolnoma izolirana 4 milijone let, torej še nikoli ni bila v stiku z ljudmi, poročajo v znanstveni reviji Nature Communications.

Bakterija še nikoli ni bila izpostavljena nobenim človeškim zdravilom, vendar ima kljub temu sposobnost, da delovanje teh zdravil popolnoma onemogoči.

Hazel Barton, mikrobiologinja iz univerze v Akornu, ki je sodelovala pri najdbi, pravi, da naj ljudje te superbakterije ne jemljejo kot strah in trepet za človeštvo, saj da bo bistveno prispevala k razumevanju odpornosti proti antibiotikom, znanstveniki pa bodo lažje odkrili nove načine za boj proti tej odpornosti. Poleg tega bakterija, imenovana Paenibacillus, ni patogena, torej pri človeku ne povzroča bolezni.

To starodavno superbakterijo so odkrili v Novi Mehiki v jami Lechuguilla, ki je najgloblja apnenčasta jama na celinskem delu Združenih držav. »Voda potrebuje približno 10.000 let, da s površja Zemlje prodre v najgloblje predele te jame,« dodaja Bartonova.

Kako je torej ta bakterija postala odporna na antibiotike?

Ali bakterije odpornosti ne razvijejo po tem, ko so izpostavljene zdravilom, ki jih uporabljamo za ljudi in živali? 

»Tako smo menili v preteklosti,« pravi Bartonova. »Ko smo se leta 2012 prvič odpravili v to jamo, smo odkrili mikrobe, ki so bili odporni na vse naravne antibiotike, ki jih uporabljamo v bolnišnicah. To je spremenilo naše razumevanje tega področja, saj to pomeni, da se odpornost na antibiotike ni razvila zgolj na podlagi naše uporabe zdravil, temveč je tudi genetsko določena.«

Vendar je treba opozoriti, da lahko o tej genetsko pogojeni odpornosti govorimo zgolj v primeru naravnih antibiotikov. Bartonova pravi, da 99,9 odstotkov vseh antibiotikov, ki jih uporabljamo, pridobimo iz mikroorganizmov, kot so bakterije in glive. »Mikroorganizmi se med seboj s kemikalijami nenehno obmetavajo. Za preživetje v takem okolju torej moraš imeti dobro obrambo,« dodaja.