Korenčki

Oranžen nam je bolj všeč

Marjan Kodelja
11. 12. 2016, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred štiristo leti so bili korenčki čist drugačni!

Profimedia
Korenček je lahko oranžen, vijoličast, bel, rdeč ali rumen.

Ste že videli zajca z očali? Ne, ker oni jedo korenje. Urbani mit, vendar drži, da korenje vsebuje snovi, ki so koristne za vid.

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem

Da je korenje oranžno, so krivi nizozemski gojitelji, ki so do barve prišli s križanjem. Morda jim je bila všeč, ker je kajpada tudi njihova nacionalna barva. Pred tem je bilo korenje večinoma vijoličasto, razen mutiranih rastlin, katerih koreni so bili rumeni oziroma beli. S križanjem teh in divjih rastlin pa so postopoma vzgojili oranžnega. Vendar ni šlo toliko za barvo kot za okus. Sladek in osvežilen, kot ga imajo današnje sorte.

Kot ve vsak mladenič, korenje je dobro za vid!

Ime korenje izvira iz grške besede »karoton«. Snov betakaroten, po kateri je korenje znano, pa je dobila ime po njej. Korenje različnih barv se med seboj razlikuje po različni vsebnosti antioksidantov, vendar so sorte bogate z njimi. Rdeče in vijoličaste sorte korenja imajo največ antocianinov, oranžne vsebujejo največ alfa in beta karotena, iz katerega se v telesu sintetizira vitamin A, pri rumenih sortah pa je več kot polovica karotenoidov v obliki luteina. Korenje naj bi sicer »udomačili« v centralni Aziji, pred petimi tisočletji pa so ga gojili zaradi aromatičnih listov in semen, ne zaradi gomolja. Najstarejša omemba tega sega v prvo stoletje.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost