Martinovo je praznik, ki se ne vrti le okrog vina, pa čeprav dajemo v Sloveniji in tudi na Hrvaškem ob 11. novembru poudarek ravno temu. Sicer pa je ta dan že dolga stoletja posvečen godu sv. Martina iz Toursa, svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi ta lahko skril svojo revščino.
Če sledite šegam in navadam, bo na martinovo vaše vino gotovo blagoslovil moški, preoblečen v škofa. Praznik, ki ima danes precejšnjo krščansko noto, so praznovali že pred sv. Martinom, ko so se poganski predniki z jesenskim praznovanjem zahvaljevali bogovom za dobro letino in višjo silo prosili, da bi bilo tako tudi v prihodnje. Obilje hrane je zadnjih nekaj let marsikomu postalo samoumevno, morda pa je ravno martinovo pravi dan, da se spomnimo, da temu ni bilo vedno tako, in si pred obedom vzamemo trenutek za hvaležnost. O tem lahko razmišljamo v petek, medtem ko je danes pravi dan, da si pripravimo seznam, kaj vse potrebujemo za Martinovo kosilo ali večerjo. Če vemo, kje ponujajo najugodnejšo raco in mlince, bo odločitev, v katero trgovino bi zavili, toliko lažja.
Gos, raca ali kokoš?
Primorci bi verjetno v en glas zavpili, da se za martinovo jé kokoš, medtem ko se po drugih delih Slovenije na ta dan tradicionalno uživa raca ali gos. Večjih razlik v njihovi sestavi ni, le glede na količino beljakovin velja za najboljšo raca. Gos je najbolj mastna, a ima najugodnejše razmerje maščobnih kislin. Tudi kokoš nikakor ni slaba izbira, seveda v primeru, da se je pasla in imela med vzrejo primerno prehrano. Sicer pa se cene v trgovinah trenutno gibljejo nekako takole: v Sparu ponujajo en kilogram zamrznjene race po 2,39 evra in zamrznjeno gos po 3,99 evra na kilogram, v akciji imajo že začinjenega in pripravljenega piščanca za peko po 3,69 evra na kilogram, rdeče zelje po 0,39 evra na kilogram in mlince z jajci po 0,89 evra (250 gramov).